Heel wat Brusselse sociale organisaties zijn niet te spreken over de besparingsplannen voor Justitie van de regering-Di Rupo. Met de steun van zowat 300 actievoerders vanuit het hele land zijn ze de straat opgetrokken. Om te protesteren tegen de mogelijke invoering van remgeld voor pro-Deoadvocaten.

Zo'n 300 actievoerders verzamelden op het Koningsplein tegen de besparingsplannen voor Justitie van de regering-Di Rupo. Die wil een remgeld invoeren voor pro-Deoadvocaten. Ontoelaatbaar, vinden heel wat Brusselse sociale organisaties.

Juridische bijstand is recht, bepaald in de Belgische grondwet. En dus moet een advocaat gratis blijven voor wie het financieel moeiiljk heeft, vinden deze actievoerders. Maar de regering-Di Rupo wil een remgeld invoeren van 40 euro voor pro-Deoadvocaten. Een ramp voor de vele Brusselaars die onder de armoedegrens leven, klinkt het.

"30 procent leeft in de kansarmoede, bij alleenstaande moeders 60 procent. Hun rechten worden het meest geschonden"", zegt Daniël Alliet van het Brussels Platform Armoede.

Net de meest kwetsbare Brusselaars lopen vaak een groot risico om in een juridische procedure terecht te komen. Gratis professionele hulp is dan een must, zegt An Milis, die als ervaringsdeskundige werkt in armoedecentrum het Huizeke in de Marollen.

"Ik heb een zware echtscheiding met dreiging tot ontvoering achter de rug. Zonder pro-Deoadvocaat weet ik niet hoe het geëindigd was", zegt ze.

Met de besparingsplannen wil de overheid overconsumptie en misbruik van het gratis systeem tegengaan. Maar volgens de advocaten ligt het overheidsbudget voor pro-Deoadvocaten nu al veel te laag. Er is zo weinig geld dat elke advocaat enorm veel cliënten moet helpen. En dus is er veel te weinig tijd om ieders verdediging ernstig voor te bereiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni