Het personeel van de Hoofdstedelijke Openbare Bibliotheek (HOB) voerde maandag opnieuw actie. Het vreest voor slechtere arbeidsvoorwaarden als het straks naar Muntpunt, de nieuwe stek op het Muntplein, verhuist. Nieuwe werknemers krijgen immers geen ambtenarenstatuut. De bib bleef vandaag tussen 12 en 13 uur dicht.

"De manier waarop de HOB (met statutaire personeelsleden) en OPB (Onthaal en Promotie Brussel) zullen worden doorgestart naar de privaatrechterlijke vzw Muntpunt (privaatrechterlijk) is een praktijk die men in de Vlaamse Gemeenschap nog nooit heeft toegepast," stellen de verschillende vakbonden in een gezamenlijk persbericht. "We kunnen hier alleen maar uit besluiten dat de VGC en de Vlaamse Gemeenschap het zeer bewust op een akkoordje hebben gegooid om de toekomstige personeelsleden van Muntpunt in een tweederangs categorie onder te brengen."

Afgelopen vrijdag was er ook een syndicale actie tijdens een VGC-persconferentie over het investeringsplan. "Het personeel zal op termijn overgedragen worden naar de vzw Muntpunt en daar stellen wij ons grote vragen bij," zei Wies Jespers van de socialistische vakbond. "Dat wil zeggen dat de HOB, die eigenlijk een overheidsinsfunctie is, geprivatiseerd zal worden en op die manier wordt ook het personeel geprivatiseerd. Dat betekent dat hun statuut zal verslechteren." De vakbonden vragen dat de VGC behouden blijft als werkgever.

"De mensen die nu statutair zijn, blijven statutair maar het is wel zo dat dat een uitdovend scenario is," zegt Bruno De Lille (Groen!), collegelid bevoegd voor ambtenarenzaken. "Een statutaire werknemer die met pensioen gaat, zal vervangen worden door een contractuele werknemer. Het voordeel van het nieuwe statuut is dat die mensen op maat gaan kunnen werken van die vzw Muntpunt."

25 personeelsleden voerden maandagmiddag actie. Daardoor was de bibliotheek gesloten van 12 tot 13 uur dicht. Het vakbondsfront dreigt met hardere acties als de VGC niet aan tafel wil zitten over het toekomstig personeelsstatuut.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni