Dinsdag organiseert de Université Libre de Bruxelles (ULB) een gespreksavond met de Franse journaliste Caroline Fourest, en daar is niet iedereen mee opgezet. ULB-onderzoeker Souhail Chichah organiseert een protestactie - in boerka. "Belangrijke sociaal-economische problemen worden versluierd."

De ULB organiseert dinsdag een debat onder de titel 'Is extreem-rechts respectabel geworden?'. De spreekster is Caroline Fourest, een Franse journaliste die vooral bekend werd met een kritisch werk over islamfilosoof Tariq Ramadan. Ze schreef ook een kritische biografie over de Franse extreem-rechtse frontvrouw Marine Le Pen (Front National).

Souhail Chichah, onderzoeker aan het departement Economie, is niet te spreken over het debat en plant een protestactie. "Ik zoek honderd fans van Fourest die in boerka (voorzien door de organisatie) naar de conferentie komen. Daarna wordt de Burka Pride Award uitgereikt voor de beste versluiering van een belangrijk sociaal-economisch probleem. Wie belooft te komen en dan afzegt, zal gestenigd worden," laat hij weten via Facebook.

Boerkablabla
Waarom die actie? "Ten eerste zijn we tegen elke vorm van islamofobie. Fourest is een polemisch persoon en we vinden het niet kunnen dat ze een vrije tribune krijgt. Maar daarnaast protesteren we tegen wat we de boerkablabla noemen: het eeuwige gedebatteer over hoofddoeken, terwijl de eurozone in brand staat en er nog nooit zoveel socio-economische problemen waren," legt hij uit aan brusselnieuws.be. "Extreem-rechts respectabel of niet; zo'n avond is pure afleiding van de echte problemen."

Het boerkadebat is voor Chichah een goed voorbeeld van een opgeblazen non-issue. "Er zijn naar schatting 25 boerkadraagsters in België. Moeten we het daar dan echt eindeloos over hebben?"

Het wordt een ludieke actie, met zoveel mogelijk humor, zegt Chichah. Maar verder wil hij er niet veel over kwijt. "De ULB, mijn werkgever, is hier natuurlijk niet tevreden mee."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni