Politie schiet man dood die vrouw bedreigde met mes

© brusselnieuws.be
25/05/2013
De politie van Brussel Hoofdstad-Elsene heeft zaterdag in de vooravond in de Marollen een man neergeschoten. De man had eerder een vrouwelijke toeriste bedreigd met een mes en haar in de hand verwond. De man is ondertussen overleden.

Het incident gebeurde in de buurt van de Kapellekerk. De man had geprobeerd een vrouw te beroven van haar handtas en iPhone. Zij gaf zich niet zomaar gewonnen en gaf hem een trap, waarna hij haar verwondde aan haar handpalm met zijn mes.

Een politiepatrouille die toevallig voorbijreed zag het incident gebeuren en wou tussenbeide komen. Ook andere patrouilles waren snel ter plaatse.

Volgens Procureur des Konings Bruno Bulthé heeft de politie de man in de Spiegelstraat aangemaand om zijn wapen te lossen. Maar daar ging de man niet op in. Hij leek de vrouw een tweede keer te willen steken. Een politieman die zich bedreigd voelde heeft dan eerst een waarschuwingsschot gelost. Toen de man, die dichterbij kwam, zijn wapen niet loste, heeft de politieman het vuur geopend op de man.

Volgens de politie was het mes van de dader een keukenmes van meer dan 30 centimeter lang.

De dader werd overgebracht naar het ziekenhuis en is daar overleden aan zijn verwondingen. Hij is niet afkomstig uit de buurt. Over zijn identiteit is vooralsnog niets bekendgemaakt.

Politievakbond pleit voor bodycams
Het slachtoffer werd ook naar het ziekenhuis gevoerd om haar hand te verzorgen. Ze verkeerde in shock.

De politie heeft een veiligheidszone afgebakend.

De politievakbond Sypol pleit naar aanleiding van de dodelijke schietpartij voor het invoeren van de bodycam. Dat is een kleine camera die vooral op de pet van de politieman wordt gemonteerd en alles registreert wat er zich tijdens een schermutseling afspeelt. "Door het invoeren en gebruik maken van deze bodycams krijgt men onmiddellijk na een voorval de juiste weergave van wat zich heeft voorgedaan", zegt Ruddy Callewaert van Sypol. "Daardoor kan men discussies achteraf vermijden".

De liberale politievakbond VSOA ziet het gebruik van bodycams echter niet zitten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni