Politie ontruimt tentenkamp Flageyplein

© brusselnieuws.be
10/06/2011
De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft het tentenkamp aan het Heilig Kruisplein in Elsene ontruimd. De ‘indignados’ of verontwaardigden voerden er al sinds eind vorige week actie. Het aantal tenten mocht maximaal vijf bedragen maar groeide elke dag aan. De actievoerders zullen omstreeks 18 uur opnieuw verzamelen op het plein.

De politie van Brussel-Elsene kwam om 7.30 uur toe met zo'n 20 manschappen op het Heilig Kruisplein nabij Flagey. "De burgemeester heeft ons de opdracht gegeven om het plein te ontruimen," legt politiecommissaris Jean-Louis Herzeele uit aan brusselnieuws.be. Reden? "Met de actievoerders was afgesproken dat ze maar 5 tenten mochten plaatsen. Intussen dikte het aantal tenten elke dag aan, tot 13. We wilden kost wat het kost vermijden dat de actievoerders van het Jansonplein in Sint-Gillis naar hier zouden afzakken."

Andere reden is volgens Herzeele "de vele culturele activiteiten op het Flageyplein met onder meer het Film Festival van Brussel, dat op 22 juni van start gaat." De ingang van dat filmfestival is exact op de plaats waar het tentenkamp zich tot vanochtend bevond.

Geen geweld
Bij de ontruiming, die omstreeks 8.15 uur begon en onderussen afgerond is, kwam geen geweld kijken en waren er geen incidenten. Maar de actievoerders - van wie niet iedereen op het plein sliep - kregen maar een uurtje de tijd om alles te ontruimen. Met als resultaat dat heel wat tenten en andere bezittingen werden weggenomen en in vrachtwagens van de gemeente afgevoerd "om ergens te stockeren," zegt commissaris Herzeele.

Een van de actievoerders, die anoniem wil blijven, zegt aan brusselnieuws.be "verontwaardigd en bedroefd te zijn dat de autoriteiten ons niet als volwassen mensen hebben behandeld en ons niet de tijd hebben gegeven om de ontruiming voor te bereiden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Samenleving, Politiek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni