Polemiek over schrappen van Museum voor Moderne Kunst

© brusselnieuws.be
05/03/2011
De collectie van het Museum voor Moderne Kunst is opgeborgen en wordt in 2012 vervangen door een Fin-de-Siècle Museum'. Het protest tegen dat plan groeit. De voorzitter van de Brusselse museumraad noemt die eenzijdige beslissing onbegrijpelijk. Op Facebook wordt opgeroepen tot een betoging.

De oproep op Facebook is nog kersvers. Ze luidt "Rassemblement pour discuter de la mort du Musée d'Art Moderne à Bruxelles". 113 personen hadden zondagochtend beloofd om te komen op 9 maart tussen 13 en 16 u.

Het protest komt er na een boze brief van de Belgische schilder Bernard Villers. Die vindt het onbegrijpelijk dat de Europese hoofdstad het nu plots zonder moderne kunstcollectie moet stellen, bericht de RTBF. De collectie van het museum is ondertussen al opgeborgen en wordt na renovatiewerken vervangen door een 'Fin-de-Sièclemuseum.'

Villers beschuldigt Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, ervan om vooral voor rendabele kunst te kiezen en noemt de man zelfs een 'Sarkozy van de cultuur'.

De Franstalige openbare zender nam ook contact met Guido Vanderhulst, directeur van de Brusselse museumraad en bekend van La Fonderie in Molenbeek. Ook Vanderhulst begrijpt niet dat "één persoon kan beslissen om kunstwerken van een grote nationale waarde zomaar opzij te schuiven." Vanderhulst vindt dat er op zijn minst een denkoefening over de toekomst van de collectie moest zijn voor zo'n beslissing.

Draguet wil op termijn een nieuwe locatie voor de moderne kunstcollectie, maar een vast plan is er nog niet. Hij denkt onder meer aan het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat.



De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni