Peiling: PS groeit nog in Brussel

© brusselnieuws.be
12/02/2011
De Brusselse PS blijft groeien en haalt ruim 28 procent van de stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Vers L'Avenir. Tegenover de federale verkiezingen wint N-VA nog eens 5 procent in Vlaanderen. De partij lijkt ook in Brussel de grootste.

In de peiling scoort de PS 28,4 procent in het Brussels gewest. Meer dus dan de 26,8 procent die de partij haalde bij de federale verkiezingen.

MR is met 24,3 procent ver verwijderd van het Brusselse marktleiderschap. Ecolo en CDH slagen er niet in hun scores van de federale verkiezingen te herhalen. Ecolo - bij de gewestverkiezingen in 2009 nog goed voor bijna 20 procent - haalt nog 10,7 procent. CDH duikt zelfs onder de 10 procent (9,8 procent).

N-VA op één
Aan Nederlandstalige kant zijn Brusselse peilingen het kleine aantal ondervraagden zelden betrouwbaar. Toch valt op dat N-VA net als in de laatste peiling van La Libre opnieuw op één komt in Brussel (met 3,2 procent van het totale aantal Brusselse stemmen). Groen zou volgen met 3 procent, voor CD&V dat 1,6 procent haalt.

De Vlaamse nationalisten in Brussel volgen daarmee de trend die hetzelfde onderzoek ook in Vlaanderen optekent: N-VA zou er vandaag nog eens 5 procent meer halen dan bij de federale verkiezingen (33 procent tegenover 28).

La copie et l'original
CD&V - niet zo lang geleden nog de grote kartelpartner van N-VA - blijft volgens de peiling maar zakken in Vlaanderen en haalt nog 12,9 procent. Dat zijn nog eens 4,7 procent minder dan de al historisch lage score van 2010. "La Flandre préfère l'original à la copie", concludeert Vers L'Avenir.

Ook Open VLD zet met 11,3 procent een ronduit belabberd resultaat neer in de peiling (2,4 procent minder dan in 2010) .

De peiling werd afgenomen tussen 4 en 8 februari door Dedicated Research bij een representatief staal van 2.709 Belgen (704 in Wallonië, 601 in Brussel en 1.202 in Vlaanderen). De maximale foutenmarge bedraagt 4 procent in Brussel en 2,8 procent in Vlaanderen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni