Patagonalia weer thuis

An Devroe
© Brussel Deze Week
28/10/2010
Het Brussels-Belgische surrealisme werd vorig jaar door het kunstenaarscollectief Fundación Patagonista naar Buenos Aires geëxporteerd. Een deel van hun Patagonalia is nu terug thuis en te bewonderen in het cultureel centrum van Ukkel.

"De expo Bruselas, Bélgica en Buenos Aires geeft een beeld van het Patagonië van de geest, met alle referenties aan het echte Patagonië en België," zegt Dree Peremans, die twintig jaar geleden samen met Dirk Van Esbroeck de Fundación Patagonista oprichtte. "Schilderijen, tekeningen, filmpjes en objecten met een dubbele bodem of een absurd kantje."

Luc Tegenbos van het Ukulogisch Museum, onderdeel van de Fundación Patagonista: "Zo is er een werk waar Patagonië door België wordt geannexeerd, een oplossing voor het parkeerprobleem hier. Met de wetenschappelijke afdeling van de Fundación hebben we dan weer vastgesteld dat op het zuidelijke halfrond niet alleen de waterafvoer in tegengestelde richting draait, maar ook de hondendrol. En op de noordelijke hemisfeer zijn de verkeersdrempels bol, op het zuidelijke halfrond zijn ze hol: waar er te veel van is in het noorden, is er te weinig in het zuiden."
Onder de vele Brusselse kunstenaars ook Ever Meulen die de omkeerbare affiche ontwierp. "Grappig meegenomen" is dat de collectie in Ukkel te zien is, de "hoofdstad van de ukelele".

---------------------------------
opening: vrijdag 29 oktober om 20 uur
expo: van 30 oktober tot 7 november, van 14 tot 17 uur (in het weekend tot 18 uur)
adres: Centre Culturel d'Uccle, Rodestraat 17, Ukkel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni