Overvaller vrijuit want 'zoon van ambassadeur'

© brusselnieuws.be
13/07/2013
De politiezone van Brussel-Zuid heeft donderdag een dief vrijgelaten omdat hij de zoon is van een ambassadeur en dus diplomatieke onschendbaarheid geniet. Het 22-jarige slachtoffer heeft haar laptop terug, maar heeft moeite met de situatie.

De 22-jarige vrouw werd donderdag van haar laptop beroofd op het Kastelijnplein. Een getuige achtervolgde de daders met de fiets en verwittigde de politie. Die kon één van de twee daders vatten. Hij bleek de zoon van een ambassadeur van een Afrikaans land en is dus diplomatiek onschendbaar.

"De politie zei vlakaf: 'We hebben hem moeten vrijlaten. Maar u krijgt wel uw laptop terug'," vertelt het slachtoffer in Het Laatste Nieuws. De jonge vrouw stond als aan de grond genageld. "Daar zat ik dan, slachtoffer van een misdrijf en de dader was sneller uit het commissariaat dan ik. Ik was en ben nog steeds verbolgen."

Begrijpelijk, vindt ook de politie van de zone Zuid. "Zodra iemand terecht zijn of haar diplomatieke onschendbaarheid inroept, kunnen we enkel het parket inlichten waarna er bij de 'dienst protocol' van Buitenlandse Zaken wordt nagegaan wat de verdere stappen zijn. Als dat een vrijlating is, dan is dat de beslissing van het parket of soms het parket-generaal. We begrijpen dat een slachtoffer daarvan kan schrikken, maar het is nu eenmaal de wet. En soms is die niet zo aardig voor slachtoffers", zegt de politie in Het Laatste Nieuws.

Een woordvoerder van de politiezone Zuid bevestigt de feiten aan brusselnieuws.be, maar wil verder geen commentaar kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni