Oversteekplaatsen in Brussel zijn negende beste van Europa

© brusselnieuws.be
17/12/2009
De Brusselse oversteekplaatsen behoren tot de betere in Europa. In een vergelijkend onderzoek tussen 31 steden haalt de hoofdstad een negende plaats. Rotterdam scoort het best. [1 reactie]

Uit het onderzoek van de Nederlandse ANWB blijkt dat ruim één op de zes onderzochte oversteekplaatsen in Europa onvoldoende scoort. Zestig procent van de onderzochte plaatsen verdienden een positief resultaat.

Volgens het onderzoek moet je voor de veiligste oversteekplaats in Bratislava zijn, in Milaan voor de slechtste. Gemiddeld heeft Rotterdam de beste zebrapaden.

Brussel haalt met haar oversteekplaatsen nooit een onvoldoende. Onze hoofdstad scoort over de hele lijn voldoende of goed. Dit staat in schril contrast met een gelijkaardig onderzoek uit 2008 waar Brussel het slechtst scoorde.

Parkeer eens op het zebrapad
Op Europees niveau zijn de resultaten zorgwekkend. Dit jaar scoorde immers een hoger aantal oversteekplaatsen ondermaats dan in 2008. Dit is volgens de studie grotendeels te wijten aan de aanwezigheid van geparkeerde voertuigen (legaal of illegaal) op of rond de oversteekplaats. Het belang van toegankelijkheid voor het veilige gebruik van oversteekplaatsen wordt benadrukt.

De oversteekplaatsen werden zowel overdag als 's nachts getest. Daarbij ging de aandacht uit naar het ontwerp van de oversteekplaats, de zichtbaarheid voor weggebruikers en de toegankelijkheid voor gebruikers ervan.

Bij de beoordeling van het ontwerp werd gekeken naar de aanwezigheid van vluchtheuvels, de staat van het wegdek, de borden,verlichting en oversteekplaats. De zichtbaarheid gaat onder meer over de zichtbaarheid van de voetganger voor automobilisten en de ondersteuning van (verkeers)lichten. Toegankelijkheid heeft betrekking op de aanwezigheid van stoepranden, breedte van de stoep en obstakels op de weg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni