Eerste Brusselse EcoTrail: Overlevingsproef op sneakers

TS
© Brussel Deze Week
25/09/2012
Een natuurloop in de hoofdstad van Europa. Heel wat mensen zullen raar opkijken, maar de eerste EcoTrail in Brussel loopt over maar liefst negentig procent wandelwegen. Het wordt een ware overlevingsproef.

"De Groene Wandeling (een wandeltraject in Brussel van meer dan zestig kilometer, TS) is een ongelofelijke hulp geweest," vertelt Jean-Paul Bruwier (42), coördinator van de EcoTrail. "Het is een groot voordeel dat Brussel en de Rand zo groen zijn. We organiseren de Eco-Trail in navolging van Parijs en zij hebben dat geluk niet. Daar lopen ze de laatste tien kilometer over asfalt."

De eerste Brusselse EcoTrail op zaterdag 29 september is niet van de poes. Het koningsnummer is een parcours van ruim 80 kilometer waarbij liefst duizend hoogtemeters moeten worden overwonnen.

Die afstand kan zowel individueel als met z'n drieën in een run-bike-bike (één deelnemer loopt terwijl zijn maten wat uitblazen op de fiets) worden afgelegd. Er is ook een individueel parcours van 25 kilometer en een duorun van 19 kilometer.

"Trail-lopers zeggen dat één kilometer op asfalt gelijk is aan twee kilometer in een bos. De 80 kilometer is dus ook op maat van marathonlopers. De andere afstanden zijn toegankelijker. Zo kunnen ook stappers starten aan de negentien kilometer."

"Er zullen heel wat nationaliteiten aan de start staan. In België tellen we een goeie 200 lopers die 80 kilometer aankunnen. De andere deelnemers zijn buitenlanders, onder wie een pak Fransen. Er wacht hen een ontdekkingstocht van Brussel, want de EcoTrail draait niet alleen om het sportieve."

Groen en erfgoed
Het Zoniënwoud, de kastelen van Laken en Terhulpen, het Afrikamuseum in Tervuren of kasteel La Solitude in Oudergem... Op het parcours liggen heel wat Brusselse, Vlaamse en Waalse pareltjes die de pijn in de benen wat zullen verzachten. "Lopers zijn op zoek naar wedstrijden met karakter, en met de Brusselse EcoTrail bieden wij er een aan. Zo onderscheiden we ons van andere loopwedstrijden. De lopers worden slechts om de 20 kilometer bevoorraad. Ze zullen dus drank en materiaal in hun rugzak moeten meenemen. Het is een soort overlevingsproef in Brussel."

De organisatoren verwachten een 1.000-tal lopers. Die betalen 65 euro voor de 80 kilometer individueel, 35 euro voor de 80 kilometer run-bike-bike, 25 euro voor de 25 kilometer en 18 euro voor de 19 kilometer duo. Daarvoor krijgen ze onder meer bevoorrading en een T-shirt aan de finish. "Die ligt aan de voet van het Atomium. De eindstreep van de 80 kilometer ligt zelfs in een van de bollen. Je moet de hiërarchie tussen de lopers respecteren, hé."

"Het schema is zo opgesteld dat de lopers in golven toekomen, tussen de middag en middernacht. Ik ben er zeker van dat de EcoTrail in Brussel een mooie toekomst heeft. Er heerst nu al heel wat enthousiasme en na de eerste editie zal dat alleen maar groter worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni