'Zwaan onthoofd aan vijvers van Woluwe'

© brusselnieuws.be
15/02/2012
Ornithologe Bernadette Deville-Leduc vond vorige week sporen van een onthoofde zwaan aan de vijvers van Woluwe. “Meer en meer wilde vogels worden gevangen om ze op te eten of door te verkopen,” klinkt het bij de vogelbescherming.

Ornithologe Bernadette Deville-Leduc doet elke ochtend en avond haar ronde langs de vijvers van Woluwe. Ze ziet erop toe dat alles goed gaat met de vogelpopulatie en brengt voedsel mee. Op de ochtend van acht februari deed ze een lugubere ontdekking. Ze vond twee bloedplassen en een bloedspoor, waaruit ze kon afleiden dat een zwaan onthoofd en meegenomen was.

"De twee bloedplassen waren verbonden met een dun bloedspoor van enkele meters," zegt ze aan brusselnieuws.be. "Alles wees erop dat iemand het dier onthoofdde, meesleepte en wat verder in een zak stopte. Bij die vijver leven acht zwanen: vier volwassen en vier jonge exemplaren. Ik heb wat later vastgesteld dat een van de jonge zwanen verdwenen is."

Roofdier
Dat de zwaan ten prooi gevallen is aan een roofdier, sluit de ornithologe uit. "Een hond of vos schudt een gevangen vogel altijd flink in het rond en wandelt er een eindje mee rond voor die op te eten. Het bloedspoor was daarvoor veel te kort. Verder heb ik ook geen pluimen of veren van de zwaan aangetroffen bij het bloed, wat ondenkbaar is als dit het werk was geweest van een vos of hond."

Waarom het dier gedood is, is niet duidelijk. "Het komt meer en meer voor dat mensen de Brusselse wilde vogels doden," zegt Deville-Leduc. "Eenden om op te eten, bijvoorbeeld, en ik vermoed dat bij de zwanen gelijkaardige motieven in het spel zijn. In sommige Oost-Europese landen staat zwaan op het menu."

Opmars
Bij de vogelbescherming knikt men instemmend. "We zagen dat fenomeen voor het eerst in 2009 opduiken en sindsdien is het aan een opmars bezig," zegt Dominique Host, verantwoordelijke van La Maison de l'Oiseau.

"Omdat daders vaak geen sporen nalaten, hebben we geen concrete cijfers, maar we signaleren wel onrustwekkende verdwijningen. De vogels worden meestal levend gevangen en meegenomen, om ze later te doden en op te eten, of om levend door te verkopen. De daders gaan bijna altijd vrijuit. Ze opereren 's nachts, wanneer er geen controle is in de parken. De politie heeft uiteraard andere prioriteiten. Wie toch betrapt wordt, komt ervan af met een boete van 100 tot 200 euro."

Ook Leefmilieu Brussel is op de hoogte van het fenomeen. "We hebben onze boswachters, bostoezichters en parkwachters gebrieft en de opdracht gegeven om extra waakzaam te zijn," zegt Olivier Beck van Leefmilieu.

Kritiek
Er valt ook kritiek te horen op de conclusie van ornithologe Deville-Leduc. Ornitholoog Didier Van Gheluwe, verbonden aan het Natuurhistorisch Museum van Brussel, bestudeert en ringt de dieren al 24 jaar. "Het is mogelijk dat iemand het dier vermoordde, maar er zijn geen harde bewijzen. Er kan van alles gebeurd zijn tussen zonsondergang en zonsopgang."

Deville-Leduc heeft klacht ingediend bij de politie van Sint-Pieters-Woluwe. Het parket onderzoekt de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni