Op zoek naar Schaarbeeks iconografisch erfgoed

Tuur De Moor
© Brussel Deze Week
25/12/2011
In Schaarbeek draaien de voorbereidingen voor de tentoonstelling 'Alles es just. In de voetsporen van Pogge op volle toeren'. Dit folk-loristische project zal op 22 april 2012 op en rond het Poggeplein - een verbreding van de Haachtsesteenweg - zijn beslag krijgen.

Fotograaf en Schaarbekenaar Philippe Debroe is de grote bezieler van dit project en doet een warme oproep tot alle nieuwe en oude Schaarbekenaren om foto- en beeldmateriaal uit de twintigste-eeuwse geschiedenis van hun gemeente ter beschikking te stellen.

Maar wie is die Pogge waaraan de titel van de tentoonstelling refereert? Pogge verwijst naar een negentiende-eeuwse Schaarbeekse volksfiguur. Zijn echte naam was Pierre De Cruyer (1821-1891), maar zijn kleine gestalte leverde hem al vlug de bijnaam Pogge − afkorting van 'Poesjenel' − op. De overlevering wil dat deze publieke figuur een prominente caféheld was. Met zijn legendarische dooddoener 'Alles es just' zou hij menige café- en burenruzie hebben beslecht.

Debroe wil de sfeer die rond deze volksfiguur hangt aangrijpen om de bevolking en plaatselijke verenigingen bewust te maken van het volkscultureel erfgoed van de Poggewijk en hen samen te brengen rond één bindend project.

"Het is de bedoeling om het verzamelde materiaal op Erfgoeddag te projecteren op vier locaties in de onmiddellijke nabijheid van het Poggeplein. Elke locatie zal één of meer aspecten van het Schaarbeekse volksleven belichten. Jules Van Geele is alvast bereid om zijn sinds 1997 gesloten café 'De Drie Koningen' voor de gelegenheid nog eens te openen," aldus Debroe. Met zijn authentieke interieur en ontelbare objecten verwijzend naar de figuur Pogge vormt deze plek het ideale begin- en eindpunt van het parcours. Daarnaast zullen ook de vroegere buurtbioscoop Nova, Zwembad Neptunium en Espace Vogler hun deuren openzetten.

"Maar daar blijft het niet bij. We denken ook aan allerlei andere activiteiten, zoals een muziekfestival, buurtwandelingen met gids, versiering van plaatselijke etalages en een stoet."

----------------------------------------------
Al het iconografisch materiaal in verband met het volksleven kan worden gestuurd naar allesesjust@hotmail.com. Philippe Devroe is ook telefonisch bereikbaar: 0497/28.46.53.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni