Ook rolstoeler lust boterham in het park

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
06/09/2012
Een voldoende lage toog? Een toilet waar iedereen terechtkan, ook in een rolstoel? Intro, een vereniging die evenementen toegankelijk wil maken, neemt twintig Brusselse evenementen onder de loep. Vorige week kreeg Boterhammen in het Park een eerste bezoek.

Wanneer Fanny Yde de verplaatsbare stoelen op het festival Boterhammen in het Park ziet, glimlacht ze. "Goed zo; zo nodig kan een rolstoel de plaats van deze stoelen innemen," zegt ze.

Yde is stafmedewerkster bij Intro, een vzw die evenementen toegankelijk wil maken voor mensen met een handicap. "En zie je dat signalisatiebordje? Niet alleen staat er het woord afval op geschreven, een pictogram maakt het ook duidelijk."

Boterhammen in het Park, dat zijn vijf middagen van muziek en boterhammen aan de kiosk in het Warandepark, geserveerd door de Ancienne Belgique (AB). Terwijl vele honderden toeschouwers zich de concerten laten welgevallen, screent de 27-jarige Yde, orthopedagoge van opleiding, de toegankelijkheid van het zomerfestival. Dat doet ze aan de hand van een checklist.

Feedback welkom
Boterhammen in het Park is niet het enige evenement dat bezoek van Intro krijgt. Ook negentien andere kleine en grote evenementen, van muziek over film en theater, stemden in met een toegankelijkheidsonderzoek. Het pas gelanceerde project, dat drie jaar zou duren en de financiële steun van Vlaams minister voor Brussel Pascal Smet (SP.A) krijgt, wil Brusselse evenementen voor iedereen toegankelijk maken.

Is de ondergrond vlak? Heeft de organisator vóór het podium een ruimte vrij gehouden voor onder meer rolstoelgebruikers? Is er aan de ingang een duidelijk zichtbaar info­punt? Het zijn maar enkele van de aandachtspunten. "De toog is laag genoeg voor rolstoelgebruikers," vertelt Yde. "Er is ook een prijslijst die laag genoeg hangt. Maar witte inkt op een rode achtergrond, zoals hier, dat is niet aangewezen. Zwart op wit leest makkelijker. Op enkele zaken na staat dit evenement al redelijk ver op het gebied van toegankelijkheid."

Volgens Eric De Vuyst, productieverantwoordelijke van de AB, is het goed dat overheid en organisaties druk uitoefenen om de toegankelijkheid te bevorderen. "Dankzij Intro heeft Boterhammen in het Park voor het eerst een toilet geplaatst dat ook mensen met een handicap kunnen gebruiken. Bij dat soort dingen sta je niet altijd stil. Feedback is nodig."

Reinhart Niesten is gebruiker van een manuele rolstoel en is medewerker van VFG, een vereniging voor mensen met een handicap. Hij vindt dit een positief project. "Vroeger was een handicap een schande. Nu handicaps beter aanvaard zijn, moeten we de samenleving zo inclusief mogelijk maken. We zijn goed op weg, maar het eindpunt is nog niet bereikt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni