Actie: recht op onderwijs voor sans-papiers

© FM Brussel
27/10/2011
In Brussel en elders in het land voeren verschillende organisaties actie tegen de uitsluiting van mensen zonder papieren uit het volwassenenonderwijs. “Onderwijs is een grondrecht,” vinden ze.

Centrum voor Basiseducatie (CBE) Brusselleer voert samen met Samenlevingsopbouw Brussel een ballonnenactie op het Rouppeplein. CBE Halle-Vilvoorde organiseert een "les zonder papieren". Ook de Liga voor Mensenrechten schaart zich achter het protest.

De organisaties verzetten zich tegen het onderwijsdecreet van juni 2011, een initiatief van minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A). Dat decreet bepaalt dat mensen zonder geldige verblijfsvergunning geen lessen in het volwassenenonderwijs of in de centra voor basiseducatie meer mogen volgen. Ook geen taallessen dus.

"Zowel de lesgevers als het administratief personeel worden door minister Smet in een rol van vreemdelingenpolitie gedwongen," zegt Ferre Wyckmans, voorzitter van de vzw Volwassenenonderwijs van de Landelijke Bediendencentrale. "Van onderwijzend personeel verwachten dat zij voortaan verblijfsdocumenten gaan controleren en mensen zonder papieren uit de lessen zouden verwijderen, is meer dan een brug te ver."

Grondwettelijk Hof
De organisaties willen het decreet laten vernietigen door het Grondwettelijk Hof. "Onderwijs is immers een grondrecht," zegt Karen De Clercq van Samenlevingsopbouw Brussel. "Het gaat hier bovendien niet enkel om nieuwkomers die geen les meer mogen volgen. Ook mensen die in een regularisatieprocedure zitten, of wiens arbeidscontract afloopt, mogen nu plots geen cursussen meer volgen."

De verenigingen voelen zich gesterkt door een recent arrest van het Mensenrechtenhof in Straatsburg. Dat veroordeelde in juni Bulgarije omdat het land aan leerlingen die onwettig op het grondgebied verbleven, een hoger inschrijvingsgeld vroeg voor het secundair onderwijs. Het Mensenrechtenhof oordeelde dat het recht op onderwijs fundamenteel is voor de democratie en dat het niet zomaar afhankelijk kan worden gesteld van iemands verblijfsstatus.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni