Onthaalouders betogen voor volwaardig statuut

© FM Brussel
19/04/2013
De onthaalouders trekken vandaag door de straten van Brussel uit protest tegen het uitblijven van een volwaardig werknemersstatuut. De betoging loopt van het Centraal Station naar het kabinet van de minister van Werk.

De vakbond verwacht vandaag zeshonderd betogende onthaalouders. Die vertrekken om kwart na tien aan het Centraal Station en trekken in stoet naar het kabinet van federaal minister van Werk, Monica De Coninck.

De onthaalouders zullen op het kabinet hun eisen bespreken met vertegenwoordigers van minister De Coninck en de regionale ministers van Werk, waaronder Celine Fremault in Brussel.

Drie euro per uur
De onthaalouders zijn boos omdat ze nog steeds geen volwaardig werknemersstatuut hebben. "Onthaalouders hebben maar beperkte sociale rechten", legt Fatiha Dahmani van de vakbond LBC-NVK uit. "Zo krijgen ze bijvoorbeeld een onkostenvergoeding en geen loon. We hebben uitgerekend dat onthaalouders die vijftig uur per week werken daarvoor een netto-inkomen van drie euro per uur krijgen. Dat vinden we schandalig."

Volgens de vakbond beschikken onthaalouders ook over onvoldoende sociale zekerheid. "Als een onthaalouder na vijftien jaar hard werken er mee moet stoppen, kan ze niet gaan stempelen. Dat vinden we niet kunnen en niet meer van deze tijd."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni