Online inschrijven in gevaar

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
17/11/2010
De elektronische aanmelding voor het basisonderwijs stevent af op een nieuw debacle. Minister Jean-Luc Vanraes (Open VLD) weigert de ‘onverantwoord’ hoge offerte van softwareleverancier CTG.

Het Lokaal Overlegplatform (LOP) moet nu in allerijl een andere oplossing uit de hoed toveren.

N a de problemen met de eerste online aanmeldingen begin dit jaar hoopte iedereen, de ouders op kop, dat de e-inschrijvingen voor volgend schooljaar, gepland in februa­ri 2011, een stuk vlotter zouden verlopen. De organisatie van de elektronische procedure zag er veel simpeler uit: het LOP-secundair onderwijs besloot om niet meer mee te doen, het LOP-basisonderwijs kwam overeen om vooraf, in janua­ri, weer een 'ouderwetse' inschrijving voor broers en zussen in te lassen, en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) schrapte de duur van de opvang in een Nederlandstalige crèche als criterium. Ook trok hij de voorrang voor Nederlandstaligen op tot 55 procent.

Net als vorige keer zou de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) het LOP helpen bij de praktische uitwerking van de online aanmeldingsprocedure en ook de financiering van de webapplicatie op zich nemen. Omdat alle wijzigingen aan de procedure pas begin juli definitief goedgekeurd werden, werd beslist om opnieuw met het softwarebedrijf CTG in zee te gaan. Dat had begin dit jaar nochtans geen al te beste beurt gemaakt. Wie de keuze voor CTG erdoor duwde, is niet duidelijk. Volgens LOP-voorzitter Dimokritos Kavadias was het LOP tegen, maar drong de VGC aan. Jean-Luc Vanraes, binnen de VGC verantwoordelijk voor Onderwijs, geeft een andere versie. "Het LOP besliste eind juni om samen te werken met CTG. Wij konden dat begrijpen, het bedrijf heeft expertise," zei hij maandag in de commissie Onderwijs, waar hij moest antwoorden op een interpellatie van de Brusselse parlements­leden Jef Van Damme (SP.A) en Bian­ca Debaets (CD&V).

In elk geval werd begin juli aan CTG gevraagd een analyse te maken en de bestaande website aan te passen. Half oktober pas stelde CTG zijn analyse en nieuwe aanpak voor. Enkele dagen later, op 18 oktober, viel dan ook de offerte in de bus: 545.000 euro plus btw, of een kleine 700.000 euro. Het LOP en de VGC waren geschokt. Kavadias: "Met dat geld richt je een nieuwe school op." Vanraes: "In juli had CTG het over 200.000 euro. En dan komen ze met dit bedrag. Terwijl we voor de eerste webapplicatie ook al bijna 300.000 euro hebben betaald en het alleen om aanpassingen ging. Bovendien zijn er nu minder voorrangscriteria. Ik vond het onverantwoord. We zijn onheus behandeld."

Vanraes heeft het bedrijf inmiddels dan ook laten weten niet in te gaan op de offerte. Maar wat nu? De minister geeft toe dat er een 'gigantisch probleem' is. "We bekijken met het LOP welke alternatieven er nog zijn. Er is al geopperd om de ouders een inschrijvingsformulier te laten invullen, dat dan handmatig in een database ingevoerd zou worden. Een andere mogelijkheid is een ander bedrijf te zoeken en de e-aanmeldingen een maand uit te stellen. Maar we moeten eerst de algemene vergadering van het LOP afwachten. Die vindt plaats op 24 november. Je mag niet vergeten: het LOP beslist, wij faciliteren."

Het LOP voelt zich met de rug tegen de muur gezet. "Op heel korte termijn moeten wij gaan improviseren," zegt voorzitter Kavadias. De stuurgroep van het LOP besloot gistermiddag toch alles in het werk te stellen om met de hulp van de VGC en een nieuwe firma een webapplicatie op poten te zetten, maar dan in sterk vereenvoudigde vorm.

Jef Van Damme vermoedt dat de VGC het dossier in de zomermaanden heeft laten slabakken. Hij is pessimistisch. "Er komt hoogstens een veredeld invulformulier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni