Onderzoek naar politiegeweld tegen 14-jarige jongen

© brusselnieuws.be
16/01/2013
De ouders van een 14-jarige jongen uit Molenbeek dienen klacht in bij het Comité P wegens politiegeweld. Hun zoon is vrijdag opgepakt en verhoord door de politie en raakte daarbij gewond. De jongen heeft geen strafblad maar maakte zich volgens de politie van de zone West verdacht door weg te lopen bij een controle.

Vrijdagavond is in Molenbeek een 14-jarige gewond geraakt bij een politiecontrole. De jongen heeft wonden aan het hoofd en de heup. Naar eigen zeggen is hij zonder reden geslagen door een groep agenten.

"Ik was gewoon op weg naar huis om mijn sportzak te halen toen ik plots werd tegengehouden en tegen de grond gewerkt door vijf agenten", getuigt Moad in La Capitale. "Ze scholden met uit voor hoerenzoon en vuile Arabier en sloegen mij met de wapenstok."

De tiener werd voor verhoor meegenomen naar het hoofdcommissariaat in de Briefdragerstraat. Ook daar zou hij geslagen zijn. Nadien is hij volgens de politie anderhalf uur opgesloten. Later op de avond mochten zijn ouders hem komen halen.

De jongen had geen strafblad en kwam nooit eerder in aanraking met de politie. Volgens de ordediensten gedroeg hij zich echter verdacht.

"Tijdens een gerichte actie tegen straatcriminaliteit aan metrostation Beekkant werd de jongen aangetroffen bij een gekende handtasdief", zegt commissaris Johan Berckmans aan brusselnieuws.be. "Hij verstopte zich achter een muurtje en zette het op een lopen toen hij werd opgemerkt."

Tegen de muur geduwd
Een agent zette de achtervolging in maar de jongen was te snel. Ondertussen werd hij echter opgewacht door een andere patrouille ter hoogte van de Gentsesteenweg. "Hij liep bij wijze van spreken in hun armen. Hij weigerde echter mee te werken toen hij in de boeien werd geslagen en is daarbij door een agent tegen een muur geduwd. Zo is hij gewond geraakt aan het hoofd."

Uit het verslag van de politie blijkt niet dat de wapenstok eraan te pas kwam. "Er was ook geen reden toe: het gaat om een kleine, tengere jongen die snel overmeesterd was", aldus nog Berckmans. "We zijn wel een intern onderzoek gestart om na te gaan of iemand zijn boekje te buiten is gegaan."

De politie spreekt van "een spijtig voorval" en vraagt zich af waarom de jongen het op lopen zette terwijl hij schijnbaar niets te verbergen heeft. "Misschien was hij bang van de politie maar hij verklaarde alleen dat hij niet gecontroleerd wilde worden."

Oproep tot betoging
De moeder van de jongen tilt zwaar aan de zaak en roept via Facebook op tot een betoging aanstaande zondag. "Ik wil niet alleen mijn stem laten horen maar die van honderden ouders die vernederingen ondergaan door de politie", klinkt het in de oproep. De ouders dienen ook een klacht in bij het Comité P.

Burgemeester Françoise Schepmans (MR) heeft het gezin ontvangen en hoopt dat het niet tot een manifestatie komt.

Oppositieleider Jamal Ikazban (PS) reageerde al via de sociale media. "Ook al moeten we het onderzoek afwachten, een 14-jarige zo behandelen is schandalig", zegt hij. "Zou dit een teken zijn van de nieuwe veiligheids- en repressiepolitiek van de nieuwe meerderheid MR-CDH-Ecolo? We stellen ons vragen en willen antwoorden!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni