Nog altijd 300 asielzoekers op hotel

© brusselnieuws.be
26/08/2011
Er zitten nog altijd meer dan 300 minderjarige asielzoekers in Brusselse hotel. Dat ondanks herhaaldelijke beloftes van de regering om hen elders onder te brengen. De maatregel kostte ondertussen al 23 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers die N-VA-kamerlid Sarah Smeyers opvroeg bij staatssecretaris voor Maatschappelijke integratie Philippe Courard (PS) en die De Tijd publiceert.

De maatregel om asielzoekers in hotels onder te brengen werd twee jaar geleden genomen na de opvangcrisis. De regering-Leterme beloofde om de asielzoekers te verhuizen naar kazernes en andere leegstaande gebouwen nadat er kritiek was gekomen op de opvang in hotels. Een asielzoeker in een hotel opvangen kost de overheid 36 euro per dag, inclusief een maaltijdcheque van zes euro. De opvang in een centrum kost 38 euro, maar daarin zijn drie maaltijden en alle begeleiding inbegrepen.

Ondanks de tijdelijke aard van de maatregel zaten op 7 juli nog altijd 306 minderjarige asielzoekers in negen Brusselse hotels. Een jaar geleden was er nog sprake van zo'n 1.000 asielzoekers die in 22 hotels verbleven. Staatssecretaris Courard zegt dat het "de bedoeling is om de opvang in hotels zo snel mogelijk te beëindigen", maar geeft ook toe dat er een acuut tekort is aan opvangplaatsen voor niet-begeleide minderjarige asielzoekers.

Le Soir meldt intussen dat de Liga voor de Mensenrechten klacht gaat indienen tegen Fedasil en de bevoegde ministers en staatssecretarissen omwille van de aanhoudende weigering om opvang te organiseren voor asielzoekers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni