Meer woningen boven de winkels, groen in de straat en een nieuw wegdek. Dat zijn enkele ingrediënten van het winnende ontwerp voor de toekomstige Nieuwstraat. Lens°Ass architecten haalde de eerste prijs, met een plan dat de toekomstige heraanleg moet inspireren. Die start ten vroegste in 2013.

De wedstrijd werd in mei van vorig jaar uitgeschreven door de Stad Brussel. "De Nieuwstraat mag dan al de belangrijkste winkelstraat van het land blijven, een kleine facelift zou geen kwaad kunnen," laat Schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH) optekenen.

De winnaar van de wedstrijd werd een ontwerp van Lens°Ass architecten. Dat wil de Nieuwstraat vooral terug een woonfunctie geven. Visueel is het minder scherp dan de nummers twee en drie, maar schepen Ceux stipt de "haalbaarheid van de effectieve en doeltreffende grondbehandeling" aan. Daarnaast voorziet het ontwerp in groen op de Nieuwstraat en een verbinding, via een nieuw wegdek, met het Muntplein. Voor de duidelijkheid: het project wil van de Nieuwstraat geen galerij maken, zoals een eerder plan naar voor schoof.

Woon-as Nieuwstraat
De architecten van Lens°Ass hekelen in de voorstelling van hun ontwerp het huidige monofunctionele karakter van de Nieuwstraat, uitsluitend afgestemd op shoppen. Dat leidt ertoe dat 75 procent van de aanwezige bebouwing gewoon leeg staat. Daarom willen ze volop inzetten op woongelegenheid op de bovenliggende verdiepingen. Die moet dan weer voor extra leven in de buurt en meer sociale controle zorgen, wat op zijn beurt de verloedering tegen gaat. De daken van de bestaande gebouwen worden omgevormd tot groendaken.

Het ontwerp wil ook meer de as benadrukken tussen Rogierplein en Muntplein, die de Nieuwstraat vormt. Een van de opvallendere elementen is een Munt-markt op het gelijkvloers van het Muntcentrum. De massieve sokkel verdwijnt en alleen de kolomstructuur blijft over, wat plaats maakt voor vrijstaande paviljoenen.

Op de tweede stek eindigde een ontwerp van het bureau Omgeving. De tijdelijke vereniging Lowette, NEY, Royal Haskoning, JNC en Tensen & Huon kreeg de derde plaats.

'Start in 2013'
Nu de resultaten van de wedstrijd bekend zijn, kan de stad Brussel verdere stappen ondernemen. Eerste en vooral de uitschrijving van een aanbesteding om een architectenbureau aan te wijzen. Dat bureau zal het ontwerp van de winnaar op plan moeten zetten. Daarvoor zal een stedenbouwkundige vergunning moeten worden aangevraagd. Vervolgens zal de Stad een aannemer aanstellen om de werken uit te voeren.

"De werken voor de heraanleg van de Nieuwstraat zullen tegen 2013 van start kunnen gaan," aldus Ceux. De uitvoering van het project wordt dus sowieso een zaak van de volgende bestuursploeg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni