'Beaum’ in Ukkelse Looflaan na vijf dagen al weg

© brusselnieuws.be
20/11/2012
Ook het chique Ukkel had even zijn boom uit recyclagemateriaal. Had, want de 'beaum' op de hoek van de Looflaan en de Brugmannlaan is na vijf dagen al weggehaald, waarschijnlijk op vraag van een buurtbewoner.

De boom - beaum voor de maker - op het Muntplein moet u ondertussen al wel kennen. Ook aan het Justitiepaleis, de Ninoofsepoort en nog een handvol andere plaatsen in de stad doken ondertussen installaties uit gerecycleerd hout op.

Op vrijdag 9 november werd ook op de hoek van de Brugmannlaan met de Looflaan, onder het straatbordje met de toepasselijke naam, een zogenaamde beaum geplaatst. Hij stond aan de overkant van het gemeenschapscentrum Candelaershuys, vlak voor het Hotel Haerens, een art-decohuis ontworpen door architect Antoine Courtens.

Woensdag 14 november is de constructie echter alweer ontmanteld. "Niet op vraag van de gemeente maar op aangeven van buurtbewoners", zegt de initiatiefnemer aan brusselnieuws.be. "Het was de eerste keer dat we met dit project neerstreken buiten het centrum of de gemeenten van de eerste kroon en het is interessant om te zien dat de reactie verschilt. Het cliché dat Ukkel anders is dan Brussel of Anderlecht wordt zo bevestigd."

Het Candelaershuys ondernam nog een reddingspoging maar alle hulp kwam te laat. "Vrijdag zijn we naar het containerpark gereden in de hoop de boom te recuperen en in onze voortuin te plaatsen maar hij was al afgebroken", zegt coördinator Bart De Smedt. "We zullen hem nu symbolisch cremeren ter gelegenheid van ons kerstconcert."

De zogenaamde beaumen worden geplaatst zonder toelating. De maker, die liever anoniem blijft, maar eerder ook al bij IMID (later Guerilalala) betrokken was, is geboeid door de bewegings- en installatievrijheid in de publieke ruimte. De VGC ondersteunt een project van hem waarin hij onderzoekt hoe mensen reageren op de installaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni