Nieuw uitstel voor Fin-de-Siècle Museum

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
01/02/2013
De opening van het Fin-de-Siècle Museum in de gebouwen van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKB) aan de Regentschapsstraat is alweer uitgesteld, vernam brusselnieuws.be. Hoewel volgens de administratie sprake was van september, heeft directeur Michel Draguet het nu over november 2013. Een precieze datum ontbreekt.

Het Fin-de-Siècle Museum gaat niet open op 7 mei zoals eerder aangekondigd. "Onder meer het advies van de Inspecteur van Financiën laat op zich wachten," zegt Philippe Mettens aan brusselnieuws.be. Mettens staat aan het hoofd van het federaal Wetenschapsbeleid. "Maar ook andere administratieve beslommeringen in de procedure verlopen trager dan verwacht". De woordvoerster van van het KMSKB voegt eraan toe dat de aanpassingswerken langer duren dan verwacht.

Mettens verzekert evenwel dat er geen politieke hindernissen (meer) zijn in het dossier. De federale overheid heeft eerder het budget voor het museum goedgekeurd. De kostprijs voor de verbouwings- een aanpassingswerken in het KMSKB - nieuwe vloeren, belichting, klimaatregeling - en presentatie bedraagt 7,5 miljoen euro.

De federale overheid neemt daarvan 3,9 miljoen voor haar rekening, het museum zelf betaalt 2,6 miljoen. De collectie ter waarde van 1 miljoen euro is een erfgoedschenking is van de familie Gillion Crowet in ruil voor de kwijtschelding van erfenisrechten. Het Brusselse Gewest, die de schenking in 2006 ontving, zet de omvangrijke collectie in bewaring bij het Fin-de-Siècle Museum.

Paradepaardje
Het Fin-de-Siècle Museum is het paradepaardje van Michel Draguet, directeur-generaal van het KMSKB. Het toekomstige museum telt 410 werken uit de periode 1863 tot 1914 en moet Brussel nog meer op de art-nouveaukaart zetten.

Hij liet er zelfs het Museum voor Moderne Kunst voor sluiten om het nieuwe museum daar te kunnen installeren. Andere reden voor de sluiting waren de noodzakelijke renovatiewerken.

Het is niet het eerste uitstel voor het Fin-de-Siècle Museum. Eerder werden al volgende openingsdata naar voren geschoven: februari 2102, 13 november 2012 en 7 mei 2013. Die laatste datum maakte Michel Draguet bekend op een druk bijgewoonde persconferentie op 23 oktober laatstleden. Toen al dekte hij zich in tegen mogelijke vertraging door er aan toe te voegen "als alles goed gaat". Quod non.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni