Nicht Emir Kir (PS) voorgedragen voor N-VA-lijst

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
25/07/2012
Canan Kir, nicht van PS-staatssecretaris en Sint-Joosts stemmenkanon Emir Kir, wordt voorgedragen voor de lokale N-VA lijst. Dat vernam brusselnieuws.be. De staatssecretaris vindt dat 'belachelijk'.

Voor de 30-jarige Canan Kir, bloemiste van opleiding, zijn het de eerste stappen in de politiek. Ze wil zich onder meer voor vrouwenrechten inzetten.

"De definitieve beslissing over de lijst valt pas midden augustus", zegt Sint-Joosts voorzitter en lijsttrekker Lieven Tack. "Maar Canan Kir is duidelijk gemotiveerd, kent de uitdagingen in Sint-Joost goed en heeft hier ook veel vrienden en kennissen."

De familienaam Kir is een bijkomende troef, geeft Tack toe. Neef Emir Kir (PS), momenteel staatssecretaris voor Netheid en Stedenbouw in de Brusselse regering, is een echt stemmenkanon in Sint-Joost. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen liet hij zelfs burgemeester Jean Demannez achter zich. Verwacht wordt dat hij dat kunstje in oktober nog eens overdoet. De twee PS-politici kwamen al overeen dat Kir pas in de loop van de volgende legislatuur de sjerp mag omgorden.

Of een kandidatuur van Canan ook goed nieuws is voor Emir is een andere vraag. De PS zou alvast flink wat druk uitgeoefend hebben om de aanwezigheid van een Kir op de N-VA-lijst te verhinderen.

Beetje Nederlands
Canan Kir is overigens Franstalig. Anders dan Olivier Godfroid, de Waal die voor de N-VA opkomt in Brussel-Stad, is haar Nederlands niet zo vlot. "Ze spreekt een beetje Nederlands en volgt nu ook les", legt Tack uit. "Dat vonden we wel belangrijk."

Dat Kir een hoofddoek draagt vindt Tack geen bezwaar. "Wij selecteren mensen niet op het feit of ze nu al dan niet een hoofddoek dragen."

Canan Kir was zelf niet bereikbaar voor commentaar woensdag. In een interview op de Turkse nieuwssite Yenivatan bevestigt ze wel dat ze op ze op de N-VA-lijst wil staan. Ze benadrukt in het gesprek ook dat de N-VA geen racistische partij is.

Aan La Capitale zegt ze dat de N-VA oplossingen kan aanbrengen om de veiligheid en netheid in Sint-Joost te verbeteren. "De PS is al te lang aan de macht, er is verandering nodig. Ik hoor van de mensen op straat dat ze genoeg hebben van de PS in Sint-Joost."

'Belachelijk'
Emir Kir noemt de keuze van zijn nicht ondertussen "belachelijk". "Misschien snapt ze niet goed wat voor antimigratiebeleid die partij wil voeren", zegt hij aan De Morgen. "Maar iedereen kan nu perfect het dubbelzinnige spel van de Vlaams-nationalisten zien, die aan de ene kant de allochtonen bekritiseren en aan de andere kant toch met de allochtonen proberen stemmen te halen."

Hij benadrukt ook dat er "geen enkele kans bestaat voor de N-VA om in Sint-Joost in de meerderheid te raken". De SP.A blijft er de Vlaamse partner van de meerderheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni