Nederlandstalige scholen slecht toegankelijk voor gehandicapten

© brusselnieuws.be
26/10/2010
Slechts twintig procent van de Nederlandstalige scholen in Brussel is volledig of grotendeels toegankelijk voor personen met een handicap. Daarmee scoren ze opvallend slechter dan scholen in Vlaanderen. CD&V'ers Bianca Debaets en Paul Delva pleiten voor meer middelen.

In de 'schoolgebouwenmonitor 2008' van het Vlaams Agentschap voor infrastructuurwerken in het onderwijs (AGIOn) staat dat in Vlaanderen zowat dertig procent van de scholen volledig toegankelijk is voor leerlingen met een handicap.

Debaets en Delva benadrukken dat bij nieuwbouw of renovatie naar een zo groot mogelijke toegankelijkheid moet gestreefd worden. "Wij vinden het dan ook jammer dat Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) geen apart budget voorziet. Scholen die verbouwingswerken willen doorvoeren, moeten dit financieren via de reguliere subsidieprocedures. Maar deze algemene subsidies dienen ook om andere noden te verhelpen."

Beide parlementsleden vrezen dat er onvoldoende middelen overblijven om te voldoen aan minimale eisen van de toegankelijkheidsverordening. Minister Smet denkt er wel aan om het thema 'toegankelijkheid' op te nemen in zijn beleidsbrief Onderwijs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni