Nederlandse schipper veroordeeld voor verkeersagressie op kanaal

© brusselnieuws.be
16/11/2012
Een binnenschipper uit Nederland is donderdag door de correctionele rechtbank veroordeeld tot drie maanden cel. Hij had in juni 2010 op het kanaal twee roeisters in gevaar gebracht en daarna hun trainer geslagen.

Het incident vond plaats op 29 juni 2010 bij een training van de beloftenploeg van de Franstalige roeiliga. Twee roeisters werden toen voorbijgevaren door een binnenschip. De Nederlandse schipper schold om een onbekende reden de meisjes uit en maakte even verderop rechtsomkeert.

Hij duwde daarop de roeisters naar de kant met zijn boot en zou daarbij ook zijn schroef aangezet hebben om de meisjes te doen kapseizen.

De trainer van de twee, ex-Olympiër Alain Lewuillon en vader van een van de meisjes, ging daarop aan de Budabrug verhaal halen bij de schipper. Hij kreeg echter rake klappen, terwijl zijn megafoon en chronometer in het water belandden.

Volgens het Brusselse parket was het zeker niet de eerste aanvaring tussen binnenschippers en roeiers. De twee groepen leven op gespannen voet met elkaar. Tussen de voorhaven en de Budabrug wordt het kanaal zowel door sporters als door de binnenvaart intensief gebruikt.

De correctionele rechtbank legde donderdag de binnenschipper een effectieve gevangenisstraf van 3 maanden op. Hij verscheen zelf niet op de zitting en werd bij verstek veroordeeld. Lewuillon en zijn dochter hadden een schadevergoeding van 2.880 euro geëist maar kregen slechts 450 euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni