© Illustrir - Flickr

Nederlandse journalist opgepakt in Noordstation

© brusselnieuws.be
07/11/2010
De Nederlandse journalist Arnold Karskens in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt voor het verstoren van de openbare orde in het Noordstation. Volgens de ordediensten mengde hij zich in een politie-optreden en ruide hij een groep vluchtelingen op. Karskens eist het ontslag van de korpschef van de zone Noord.

Politiewoordvoerder Johan Verleije bevestigt dat de onderzoeksjournalist intussen vrij is. Hij wordt niet vervolgd.

Het incident gebeurde zondag rond 1 uur toen agenten van de zone-Noord het stationsgebouw wilden afsluiten. Tussen 1 en 4 uur 's nachts geldt er een toegangsverbod. Voor families asielzoekers wordt een uitzondering gemaakt.

"Karskens maakte het optreden van de politie zeer moeilijk toen ze wilden sluiten. Tot tweemaal toe werd hij vriendelijk verzocht weg te gaan. Hij probeerde een groep van 30 à 40 mensen op te ruien om te blijven," aldus Verleye.

De Nederlandse onderzoeksjournalist maakte in het Noordstation een reportage over illegalen. Na afloop twitterde hij: "Russische politietoestanden bij reportage over asielzoekers in Brussel. Om 01.15 gearresteerd en geboeid bij het Noord-Station."

"De politie beweert dat ik mensen tegen heb probeerde op te zetten," zegt Karskens aan FM Brussel. "Als dat waar is, dan moeten de beveiligingscamera's dat gefilmd hebben, dus ik hoop dat iemand die beelden opvraagt. Ik was gewoon mijn werk aan het doen, buiten. Ik nam een foto van een politieagent die een man over de vloer sleepte, en er werd me gezegd dat foto's nemen van de politie verboden is. Maar dat is niet zo. Ik ben toen ook drie uur in de cel gestopt en toen ik buiten kwam hadden ze gewoon de foto van mijn camera gewist."

Karskens werd in de loop van zondag vrijgelaten. Hij wordt niet vervolgd. De journalist eist ondertussen wel dat de korpschef van de zone Noord ontslag neemt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni