Voormalig wapenhandelaar stapt uit N-VA

Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
23/10/2013
Géza Mezösy verlaat de N-VA. Dat zegt hij aan tvbrussel. Mezösy was waarnemend voorzitter van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel. Koen Hostyn (PVDA) bracht aan het licht dat hij in 1998 en 2001 veroordeeld is voor illegale wapenhandel, meldt Brussel Deze Week woensdag.

Mezösy heeft in de jaren 1990 certificaten vervalst. Daarmee konden wapenhandelaars het VN-embargo omzeilen in ex-Joegoslavië. Mezösy ging hiervoor in zee met een Russisch-Oekraïense maffiose organisatie. Die leverde 13.000 ton wapens aan Bosnië en Kroatië. In 1998 werd de organisatie opgerold. Mezösy werd in België bij verstek veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Hij zou later opgepakt worden in Zuid-Afrika en hier zijn straf uitzitten.

Auteur Koen Hostyn stootte op de naam van Belgisch-Hongaarse wapensmokkelaar tijdens de research van Het Vlaanderen van De Wever, een boek dat hij schrijft over het socio-economisch programma van de N-VA. Hostyn is econoom en filosoof en actief bij de studiedienst van de PVDA.

Géza Mezösy is vandaag lokaal vertegenwoordiger van de N-VA in Vorst, Sint-Gillis en Ukkel. Hij bevestigt aan Brussel Deze Week dat hij in de jaren 1980 oprichter was van Eastronicom in Grimbergen, dat legaal en illegaal wapens verhandelde in de hele wereld. Hij ontkent niet dat hij veroordeeld is, maar zegt dat die activiteit tot het verleden behoort. "Ik heb een blanco strafregister," zegt Mezösy die duidelijk verveeld zit met de onthulling van de PVDA. "Schrijf dit niet, of ik schakel mijn vrienden bij het parket in," dreigt hij.

Auteur Hostyn vindt het niet zo vreemd dat mensen met een crimineel verleden bij de N-VA terecht komen. "De N-VA is in volle groei. Om de vele mandaten in te vullen zet Bart De Wever de deuren wagenwijd open. Daarbij komen heel wat postjes in handen van opportunisten en louche figuren."

Mezösy verlaat nu de partij. "Ik vind het jammer dat men via mijn verleden de partij probeert te raken", zegt hij aan tvbrussel. "Ik heb meteen mijn lidkaart teruggestuurd."

N-VA Brussel was volgens voorzitter Lieven De Rouck niet op de hoogte van het verleden van Mezösy. "We kunnen niet iedereen googelen", klinkt het. "Dit kan natuurlijk niet. Als hij zelf niet was opgestapt, hadden we hem uit de partij gezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni