© tvb

Museum Moderne Kunst moet 380.000 bezoekers lokken

© brusselnieuws.be
19/07/2013
Het toekomstige museum voor Moderne Kunst in het Vanderborghtgebouw moet zelfbedruipend zijn, zegt de Inspectie Financiën. Daarvoor moet het niet minder dan 380.000 bezoekers per jaar lokken. Directeur Michel Draguet ziet dat zitten, mits een stevige city marketing.

Ten vroegste in het najaar buigt de federale regering zich over de tijdelijke verhuis van de collectie van het - sinds februari 2011 gesloten - Museum voor Moderne Kunst naar het Vanderborghtgebouw in de Schildknaapstraat. De Inspectie van Financiën heeft nu al wel haar advies geformuleerd, schrijft La Libre Belgique. Daarin staat dat het museum zelfbedruipend wordt. Daarvoor zijn er minstens 380.000 bezoekers per jaar nodig. Dat is bijna evenveel dan het bezoekersaantal van het Magritte Museum. Een stevige opdracht dus, want het 'product' Magritte kent ruime bekendheid.

Publiek-private samenwerking
Michel Draguet, directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, vraagt aan het Brusselse Gewest en aan de Stad Brussel om te zorgen voor voldoende promotie en city marketing.

Eerder al vroeg de Inspectie dat de kostprijs voor de inrichting van het gebouw, geraamd op 11 miljoen euro - zou bekostigd worden via een publiek-private samenwerking. Met andere woorden: privésponsors moeten mee in het bootje stappen. En die operatie is nog niet rond.

Als alles goed gaat zou het museum openen in 2017. De discussie over het al dan niet bouwen van een nieuw, permanent museum voor moderne en hedendaagse kunst evenals de financiering ervan blijft open.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Expo, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni