MR wil referendum over uitbreiding Brussel

© brusselnieuws.be
28/10/2010
Voor de MR moeten de inwoners van gemeenten in Vlaams- en Waals-Brabant zich in een volksraadpleging kunnen uitspreken over een eventuele aanhechting bij Brussel. De partij heeft daartoe een wetsvoorstel ingediend, weet La Libre Belgique.

Het wetsvoorstel is ondertekend door Olivier Maingain (MR-FDF), François-Xavier de Donnea (MR-PRL) en Damien Thiry (MR-FDF). Zij menen dat "het huidige grondgebied van het tot de 19 gemeenten beperkte Brussels Hoofdstedelijk Gewest niet overeenkomt met wat de meerderheid van de bevolking van de betrokken gemeenten wil, noch met de economische belangen van het Gewest."

De volksraadpleging moet volgens de MR een democratisch deficit wegwerken. "In een federale staat vereist de logica van de democratie dat de interne territoriale afbakening democratisch en niet willekeurig geschiedt, met andere woorden met de instemming van de betrokken bevolking."

Het referendum zou niet beperkt worden tot de zes faciliteitengemeenten rond Brussel maar overal plaats vinden "waar de behoefte daartoe tot uiting komt middels een door 15 procent van de kiezers ondertekend verzoekschrift." De indieners van het wetsvoorstel wijzen naar verschillende wetenschappelijke studies die de noodzaak van een groter Brussel moeten staven.

Het nieuwe wetsvoorstel komt een dag nadat de N-VA besloot om niet de hoogdringendheid te vragen voor de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni