Moslimexecutieve: 'Moskeeën openen voor daklozen'

© brusselnieuws.be
01/02/2012
De moslimexecutieve roept de Belgische moskeeën op om hun deuren te openen voor de opvang van daklozen. Ook Belgacom, Defensie en het Rode Kruis gaan voor extra opvang zorgen.

Vicevoorzitter Mehmet Üstün bevestigt dat de executieve daklozen in moskeeën wil laten overnachten. "De moskeeën kunnen vooral in de grote steden een rol spelen. Brussel telt 84 moskeeën, daar is dus heel wat potentieel om mensen op te vangen."

Het initiatief van de executieve komt er op aanzet van Brussels parlementslid Fouad Ahidar (SP.A).

Het is de eerste keer dat de executieve de moskeeën vraagt daklozen op te vangen. "Er zijn moskeeën die op eigen initiatief iets voor de doelgroep doen, maar tijdens deze koudegolf roepen we iedereen op mee te doen."

Belgacom
Ondertussen worden er steeds meer opvanginitiatieven bekendgemaakt. Zo biedt Belgacom een honderdtal plaatsen aan in haar gebouw in Schaarbeek. Daklozen krijgen er avondmaal, bed en ontbijt.

Het Rode Kruis en Defensie zorgen voor respectievelijk 148 en 177 extra bedden. De politiezone Brussel-Hoofdstad en Elsene zal permanent met een speciaal team patrouilleren om te voorkomen dat er slachtoffers vallen tijdens de winterprik.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie De Block (Open VLD) laat weten woensdagavond nog eens 500 plaatsen ter beschikking te hebben. Het zou gaan om drie grote gebouwen in Brussel. Die zouden goed zijn voor 800 plaatsen, maar kunnen woensdagavond nog niet volledig benut worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni