MoMA koopt Brusselse topcollectie

© brusselnieuws.be
15/06/2011
Het MoMA van New York koopt de topcollectie van de Brusselse verzamelaars Herman en Nicole Daled. Terwijl Brussel bakkeleit over een locatie voor het museum voor moderne kunst, verlaten 223 moderne en hedendaagse topwerken van onder meer Marcel Broodthaers ons land. Vlaams Parlementslid Yamila Idrissi heeft het over "een bijzonder groot verlies voor Vlaanderen."

Het Museum of Modern Art in New York (MoMA), allicht het belangrijkste museum voor moderne kunst ter wereld, meldt de aankoop op zijn website. De Standaard brengt het verhaal woensdag. De collectie die werd bijeengebracht door de Brusselse verzamelaars Herman en Nicole Daled geldt internationaal als een toonaangevend ensemble van conceptuele kunst.

Het gaat om 223 werken van topnamen als Daniel Buren, James Lee Byars, Dan Graham en Sol LeWitt. Ook een unieke groep van zestig werken van de Brusselse wereldkunstenaar Marcel Broodthaers behoort tot de collectie.

Het MoMA omschrijft de Daled-collectie als "een van de belangrijkste aanwinsten in onze geschiedenis." De stukken werden voor een deel geschonken door de Belgische eigenaars, en deels aangekocht dankzij financiële bijdragen van zes beheerders van het Moma. Samen met de kunstwerken verwierf het Moma ook het archief van de verzamelaars.

Wiels
De Daled-collectie focust vooral op de Europese en Amerikaanse kunst van de jaren '60 en '70. Herman Daled behoort onder meer tot de stichters van het kunstencentrum in Wiels. In het Moma loopt op dit moment trouwens de tentoonstelling 'Francis Alÿs: a story of deception', die voordien te zien was in Wiels.

De collectie was vorig jaar te zien in het Haus der Kunst in het Duitse München, maar niet in België.

Terwijl een Brusselse topcollectie het land verlaat, wordt in Brussel overigens nog steeds gebakkeleid over de locatie van het museum voor moderne kunst, waarvan de collectie tot nader order naar een bergruimte is verbannen.

Eigen bodem
"Waarom kunnen we een dergelijke collectie niet in ons land houden", vraagt Idrissi zich af. "Ik wil van de minister Schauvliege weten of er vanuit Vlaanderen pogingen zijn ondernomen om deze topcollectie op eigen bodem te houden", aldus Idrissi. "Hoe vermijdt de minister dat dit in de toekomst nog zal gebeuren?"

Yamila Idrissi lanceerde eerder al de idee om een internationale topcollectie samen te stellen door de afgestoten collectie van het Museum voor Schone Kunsten aan te vullen met topwerken uit de privé-collecties van banken en overheidsbedrijven en privé-verzamelaars.

"De overheid heeft nu te weinig aandacht voor de vele privé-verzamelaars en hun rijke collecties", vindt Idrissi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni