Molenbekenaren boksen wijkopera in mekaar

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
19/09/2012
Al twee jaar werkt componist Samir Bendimered aan de opera ‘De Mars der Engelen’. Dat doet hij met een dertigtal amateurartiesten uit voornamelijk Molenbeek. Het resultaat is dit weekeinde te bewonderen in het Huis der Culturen.

De dertig amateur-operazangers komen vooral uit Molenbeek, maar ook de Stad Brussel, Schaarbeek en zelfs Watermaal-Bosvoorde. De leeftijd van de deelnemers varieert van 9 tot 70 jaar. "Hun origine is erg verscheiden", legt componist en arrangeur Samir Bendimered uit aan brusselnieuws.be.

Bendimered, Belg van Algerijnse origine, lag in 2007 aan de basis van dit project. Hij schreef toen de opera De Mars der Engelen, samen met jongeren uit de wijk. "Het was een uitdaging om met hen te werken, maar het resultaat was geweldig."

"Het vertrekpunt voor De Mars der Engelen bleek de vaststelling dat vele jongeren gefascineerd zijn door reality-televisie en door het verlangen om beroemd te worden. De opera handelt over een wereld waarin iedereen gekluisterd is aan het televisiescherm, dat ons geluk voorspiegelt, terwijl de werkelijkheid heel anders is."

Master
Slechts twee van de zangers die er van bij het eerste uur bij waren, zijn nu nog van de partij. "Dat we nu met een nieuwe ploeg werken, heeft te maken met het feit dat veel van die jongeren verhuisd zijn of elders aan het werk zijn. Eén zangeres volgt nu zelfs een master in zang in Wenen", weet Bendimered.

Terwijl de opera in 2007 werd uitgevoerd met een orkest, gaat het nu om een pianoversie. "Daarmee kunnen de kosten gedrukt worden", legt Bendimered uit.

Alibi
Een 'hoofdrol' is ook toebedeeld aan een (wereld)bol, de zogenaamde Sphere. Mogelijk verwijst de Sphere naar Europa. Of naar de kapitalistische, westerse wereld die fascineert en de armsten ter wereld aantrekt. De makers laten dat in de midden. "De opera is eigenlijk maar een alibi om mensen die in soms moeilijke sociaal-economische omstandigheden leven aan een positief project te laten samenwerken. En het werkt", weet Bendimered.

Hij kijkt ook uit naar nieuwe projecten. "Recentelijk kregen we het goede nieuws dat een project van ons opera-atelier in het Huis der Culturen subsidies krijgt van de Europese Unie. We gaan samenwerken met de muziekacademie van het Italiaanse Pisa en met een Engelse partner aan een nieuwe opera".

De voorstellingen vinden plaats op 21, 22 en 23 september in het Huis der Culturen en Sociale Cohesie in Molenbeek. 10/5 euro. Er zijn boventeksten in NL en FR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Podium, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni