De MIVB test vanaf volgende maandag een elektrische bus. Met de testritten moet de vervoersmaatschappij een beter beeld krijgen van wat er komt kijken bij het uitbaten van zo’n bus. Reizigers zijn echter niet welkom.

De bus werd woensdag gepresenteerd door de vervoersmaatschappij en Brussels minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V).

De testritten vinden plaats zonder passagiers, die worden vervangen door zandzakjes. Ze zullen volgens de MIVB plaatsvinden in een "typisch Brusselse context", met hellingen, kasseien en verkeersproblemen. Voor zover de batterij het toelaat, rijdt de bus de hele dag. Volgens de fabrikant kan de bus 250 kilometer rijden zonder de batterij te herladen.

"We hebben ons geëngageerd om na 2015 geen dieselbussen meer aan te kopen", aldus CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs. "Daarom onderzoeken we actief alternatieve technologieën."

Lastenboek
"Indien de resultaten positief zijn, kan ik in samenspraak met de MIVB een lastenboek opstellen voor de aankoop van elektrische bussen in het Brussels gewest", voegt minister Grouwels toe.

Leuk detail: het gaat om een exemplaar van een Chinese fabrikant met de poëtische naam Build Your Dreams. Zij zijn de grootste fabrikant van elektrische bussen ter wereld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni