'Vakbondsafgevaardigden gooiden collega in afvalcontainer'

© brusselnieuws.be
08/02/2011
De MIVB heeft twee personeelsleden – allebei vakbondsafgevaardigden - ontslagen omwille van verregaande pesterijen. Een slachtoffer werd in een container gegooid en met een brandblusser bespoten. Na de aankondiging van het ontslag brak even een spontane staking uit in twee depots.

"Dit dubbel ontslag komt er naar aanleiding van verregaande pesterijen: het gaat om morele pesterijen en fysiek geweld," laat de maatschappij weten in een mededeling.

Navraag door brusselnieuws.be leert dat het slachtoffer - het zou voorlopig om slechts één persoon gaan - onder meer in een afvalcontainer werd gegooid. De daders zouden hem ook bespoten hebben met een brandblusser terwijl hij op de grond lag. De feiten speelden zich af in het depot Delta.

"De MIVB nam deze beslissing na een grondig intern onderzoek, waarbij verschillende getuigenissen deze klachten bevestigen;" zegt de MIVB in een mededeling. "Het onderzoek wordt verdergezet om eventuele andere verantwoordelijken te identificeren."

Gezien de ernst van de feiten heeft de MIVB ook beslist ook onmiddellijk een klacht in te dienen bij het Arbeidsauditoraat van Brussel, luidt het nog in de mededeling. Op die manier wil de MIVB nagaan welke eventuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid de daders dragen.

De MIVB vroeg het gerecht om de betrokkenen te beschermen.

"De MIVB kan in geen enkel geval pesterijen tolereren," heet het nog. "Ze wil een gezonde werkomgeving voor haar medewerkers en stelt alles in het werk om dat te bereiken. Precies daarom is er nu naast het arbeidsreglement ook een ethisch en deontologisch handvest."

De aankondiging van de ontslagen leidde even tot spontane werkonderbrekingen in de depots van Delta en, in mindere mate, Jacques Brel. "Nadat we uitgelegd hebben hoe de vork in de steel zit, hebben de mensen het werk hervat," zegt woordvoerder Guy Sablon van de MIVB. "Uiteindelijk zijn maar drie metrostellen te laat uitgereden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni