MIVB krijgt Big Brother Award voor Mobib-kaart

© brusselnieuws.be
27/01/2012
De Mobib-kaart van de MIVB is in de prijzen gevallen, al is de vervoersmaatschappij daar wellicht niet blij mee. De Liga voor de Mensenrechten kende de Big Brother Award toe voor het schenden van de privacy. De technologie wordt ook uitgebreid naar de NMBS, De Lijn en de TEC.

De Liga klaagt met de award de schendingen van de privacy aan.

De Mobib-kaart van de MIVB komt volgens de Liga als winnaar uit de bus omdat de vervoerskaart vragen doet rijzen over de veiligheid van persoonsgegevens op de kaart en over de anonimiteit van de burger. De persoonsgegevens die op de vervoerskaart worden bijgehouden zijn immers onvoldoende beschermd en de kaart houdt de trajecten van de gebruiker bij, aldus de Liga.

De MIVB werkt sinds september 2008 met de elektronische Mobib-kaart. De kaart is voorzien van een chip en de gebruiker moet zijn vervoersbewijs niet meer in een toestel steken om de kaart te ontwaarden, zoals wel nog het geval is bij bankkaarten, de SIS-kaart en de e-ID. Het volstaat om de kaart voor de lezer te houden.

En net daar knelt het schoentje volgens de Liga. Bepaalde gegevens op de Mobib-kaart kunnen immers vanop afstand gelezen worden via RFID. De gegevens van de Mobib-kaart worden gelezen van zodra de kaart dicht genoeg in de buurt van de lezer wordt gehouden en dus kan de informatie gelezen worden zonder dat de gebruiker het beseft.

Ook de NMBS en De Lijn schakelen binnenkort over op hetzelfde systeem als de Mobibkaart.

De eerste Big Brother-award ging naar de dataretentierichtlijn van de EU, die de bewaarplicht voor telecommunicatiegegevens regelt. De Mobibkaart was ook bij de eerste editie al genomineerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni