MIVB-bedienden reizen mee met bus om chauffeurs te ondersteunen

© brusselnieuws.be
04/10/2011
Voortaan zijn medewerkers van de administratieve dienst van vervoersmaatschappij MIVB op 41 buslijnen aanwezig. Hun taak: de bestuurders bijstaan door de klanten eraan te herinneren om te valideren en om vooraan in te stappen.

De actie ging maandag van start. Zo'n 1400 MIVB-medewerkers nemen eraan deel. De begeleiders, die u kunt herkennen aan hun oranje hesje, zijn aanwezig op 41 van de 50 buslijnen. Ze rijden niet mee op de harmonicabussen, omdat het voor die bussen pas na acht uur verplicht is om vooraan in te stappen.

De deelnemende medewerkers zullen telkens de helft van hun werkdag meereizen met de chauffeurs. Ze mogen zelf kiezen welke lijn ze begeleiden en of ze dat in de voor -of namiddag doen. Daarom zal niet iedere bus op elk moment een begeleider hebben. Op woensdagen is er enkel begeleiding van 13 tot 15.30 uur.

Taken
"De begeleiders hebben drie taken," verklaart MIVB-woordvoerster An Van hamme. "Ten eerste moeten de begeleiders de reizigers eraan herinneren om te valideren. Ten tweede zullen ze erop toezien dat reizigers vooraan instappen en achteraan uitstappen. Hun derde taak vervullen ze indirect. Doordat de begeleiders toezicht houden, krijgen de chauffeurs meer ruimte. Ze zullen bijvoorbeeld de reizigers kunnen begroeten wanneer die opstappen. Het is de bedoeling dat er door de aanwezigheid van de begeleiders meer respect komt voor de chauffeurs en dat die opnieuw baas worden in de bus."

Inzicht
De MIVB hoopt ook dat de administratieve medewerkers door de actie beter inzicht krijgen in de job van de chauffeurs en hun werkomstandigheden. De ervaringen en vaststellingen van de begeleiders zouden moeten leiden tot betere werkomstandigheden voor de buschauffeurs.

"We zullen geen extra mensen inhuren om de vrijgekomen werkuren op de administratieve dienst op te vangen," stelt Van hamme. "We vragen enkel extra inspanningen van ons personeel. Op de werknemers van de dienst dispatching na, die nu al in shifts werken, zal iedereen deelnemen aan de actie."

De actie wordt afgesloten op 25 november. Ze is een onderdeel van de sensibiliseringscampagne 'Uw reis op metro, tram of bus begint bij valideren'.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni