Schrijfster en uitgeefster Carien Touwen over '1926'

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/03/2013
In december 1926 verdween de bekende misdaadauteur Agatha Christie voor elf dagen van de aardbodem. Tot vandaag weet niemand hoe ze deze dagen heeft doorgebracht. In het boek 1926. De verdwijning van Agatha Christie staan vier fictieverhalen met mogelijke verklaringen.

Een van de auteurs is tevens een van de uitgevers: de Nederlandse Carien Touwen, die in 2011 Kaapstad voor Brussel verruilde. Van hieruit bestiert ze de Belgische activiteiten van uitgeverij Parelz, terwijl zakenpartner LeoArie Elsenaar Nederland voor zijn rekening neemt.

Wat is jullie doel met Parelz?
Carien Touwen: "We geven voornamelijk kortverhalen en novellen uit. Omdat we die zelf schreven, en vonden dat die vormen van literatuur ondergewaardeerd werden. Zo zijn we begonnen met een website waarop mensen aan de hand van verhaalfragmenten zelf een bundel kunnen samenstellen met verhalen van auteurs uit Nederland en België. Na een jaar begonnen we ook zelf bundels samen te stellen, bijvoorbeeld op basis van een thema of van een auteur. Sinds vorig jaar hebben we er een tijdschrift in boekvorm bij: Azra Magazine, waarvan ik de hoofdredacteur ben. Daarin staan minimaal vier verhalen, maar ook columns, artikels of dagboeken van schrijvers."
Wat is de sterkte van het kortverhaal?
Touwen: "Een kortverhaal is sneller geschreven dan een roman, maar het lezen van een goed kortverhaal moet je eigenlijk hetzelfde gevoel geven als het lezen van een mooi boek. Onze slogan luidt dan ook: met minder tijd wil je ook kwaliteit. Omdat veel mensen nu minder tijd hebben, is het kortverhaal een ideaal genre. De zaken gaan best goed, ook in België. Met 1926 lanceren we een nieuw project: een wat kleiner boekje met een lagere prijs, dat je makkelijk kan meenemen in je tas."

1926 gaat in op een curieuze episode uit het leven van Agatha Christie.
Touwen: "In het voorwoord staat wat er over die periode bekend is, en dat is niet veel. Een andere uitgeverij had over het onderwerp eens een schrijfwedstrijd georganiseerd, maar heeft de genomineerde verhalen nooit uitgegeven. Een van de genomineerde auteurs, Jean-Paul Colin, is er dan mee naar ons gekomen. Na een nieuwe oproep hebben wij de vier mooiste, elk met een andere verklaring, uitgekozen.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni