Middenveld vraagt samenwerking tussen gemeenschappen

© tvbrussel
26/03/2013
Meer samenwerking tussen de taalgemeenschappen en wijken centraler stellen in het stedenbeleid. Dat staat in het eindrapport van ‘Stadspiratie’, een grote rondvraag bij Vlaams-Brusselse organisaties over hoe de Vlaamse gemeenschap haar toekomstige stedelijke beleid moet voeren.

'Stadspiratie' is een grote enquête onder alle Vlaams-Brusselse organisaties die geld krijgen uit het Vlaams stedenfonds. De hoofdvraag van hen uit is om meer samen te werken met de Franse gemeenschap.

"Voor domeinen als kinderopvang en onderwijs zijn de gemeenschappen geen concurrenten van elkaar", zegt VGC-collegelid Brigitte Grouwels (CD&V). "Integendeel, er is een tekort. Samen kunnen we beter vaststellen wat de hiaten zijn en wie welke taak op zich kan nemen."

De Vlaams-Brusselse organisaties hebben het afgelopen jaar voorstellen geformuleerd over rond drie thema's: opgroeien in de stad, gelijke kansen voor iedereen en stedelijke coalities. De conclusies worden nu in een beleidsnota gegoten.

"Die worden dan omgevormd naar een voorstel voor de Vlaamse regering", zegt VGC-collegelid Bruno De Lille (Groen). "Op basis daarvan sluiten we een nieuwe overeenkomst over het stedenfonds af."

Vraag is of er binnen de Vlaamse regering een politiek draagvlak is om die vraag naar samenwerking met de andere taalgemeenschap te honoreren.

"Komt het de Brusselaars ten goede als je dit weigert vanuit ideologische starheid", vraagt De Lille zich af. "Ik denk het niet."

Grouwels bevestigt verder dat de Vlaamse en de Franse gemeenschap al bezig zijn met overleggen over de Brusselse kinderopvang.

Op 15 mei ondertekenen de VGC en de Vlaamse regering de beleidsovereenkomst 'Stedenfonds 3'. Het vorige fonds was goed voor 13 miljoen euro aan steun voor het VGC-stedenbeleid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni