Meubels doorgeven aan kinderen

Elien Haentjens
© Brussel Deze Week
31/03/2013
Onder de noemer De Nieuwe Oogst presenteert Design Vlaanderen jaarlijks fris designtalent van eigen bodem. Met illustrator Klaas Verplancke, keramiste Katja Van Breedam en juwelenontwerpster Karen Wuytens komen diverse disciplines aan bod. Ook de jonge Brusselse industrieel designer Louise Charlier haalde de selectie, en mag zich voortaan erkend designer noemen.

Waar haalt u inspiratie?
Louise Charlier: "Vaak spruiten mijn ontwerpen uit mijn eigen leefwereld voort. Ik ben opgegroeid in Elsene, maar trek tijdens vakanties steevast de natuur in. Omdat het niet altijd eenvoudig is om je tent mee te nemen, bedacht ik Bikok als afstudeerproject aan La Cambre. Net zoals in een tent kan je er enkel in slapen en ben je er dicht bij de natuur. Maar deze tent kan blijven staan, in de winter doet het terras dienst als afsluitstuk. Met een Frans bedrijf bekijk ik momenteel de ontwikkelingsmogelijkheden."

Waaraan hecht u belang in design?
Charlier: "Ik werk graag met natuurlijke materialen en eenvoudige ontwerpen. Ik wil de natuur in huis brengen en duurzame objecten maken. Zodat de eigenaars zich eraan hechten en de meubels kunnen doorgeven aan hun kinderen. Hoewel het duurder is, verkies ik om ethische en ecologische redenen voor deze meubels een productie in België of Europa. Al impliceert die keuze dat ik de ambitie uit mijn studententijd, design toegankelijk maken voor iedereen, moet laten varen. Als een product echt goedkoop geproduceerd moet worden, zoals mijn opvouwbaar zitje Kite, moet je naar China."

Wat brengt de toekomst?
Charlier: "Binnen Médiane, het communicatiebureau van mijn vader, bouw ik een designpoot uit. Momenteel ben ik bezig met de ontwikkeling van een hek voor paarden. Het prototype is nu te zien op een Duitse beurs, ik wacht dus in spanning de reacties af om eventueel nog wat bij te sturen. Het ontwikkelingsproces verliep zoals een spelletje pingpong, waardoor het object voldoet aan de wensen van het bedrijf en de markt. Dat vind ik de fijnste opdrachten, want mijn hart ligt bij industrieel design."

De Nieuwe Oogst, van 29 maart tot 26 mei in de Design Vlaanderen Galerie, Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel.
www.designvlaanderen.be
www.louisecharlier.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni