Smet: 'Met de PS valt te praten'

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
27/06/2012
"De N-VA-kiezer heeft Brussel al lang verlaten," zei de Schaarbeekse kandidate Bernadette Vriamont bij de voorstelling van de SP.A-lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. De SP.A is niet bang voor de Vlaams-nationalisten en trekt zelfverzekerd naar de kiezer. In de Stad Brussel, waar minister Pascal Smet de laatste drie jaar schepen met verlof is, gaat de partij voor een volwaardig schepenambt voor Ans Persoons. Ook in een rist andere gemeenten is een schepenambt haalbaar.

Hamvraag voor elke Nederlandstalige partij in een Brusselse gemeente is: hoe weeg je op het beleid in een dominant Franstalige omgeving? Niet evident, en zeker niet voor de SP.A, waarvan de Franstalige zusterpartij (de PS) vaak vereenzelvigd wordt met alles wat fout gaat. Smet: "De ervaring leert ons dat de PS de beste partij is om zaken in beweging te krijgen. Het kost soms moeite, maar we boeken resultaten."

De Vlaamse socialisten gaan in zeventien van de negentien gemeenten scheep met de PS. Alleen in Koekelberg en Oudergem doen ze dat niet. In Koekelberg staat schepen Robert Delathouwer 'sinds altijd al' op de Lijst van de Burgemeester, de PRL'er Philippe Pivin. In Oudergem staat voormalig Vlaams minister Anne Van Asbroeck op de kar­tellijst Samen. De SP.A steunt tegelijk lijsttrekker Dirk Hoornaert, die voor een schepenambt gaat. Nu heeft Oudergem geen Vlaamse schepen omdat er geen enkele Nederlandstalig gemeenteraadslid is. Burgemeester Didier Gosuin (FDF) wil daar verandering in.

Hoe gaan de lijsten met de PS heten? Dat is nog maar in een paar gemeenten duidelijk: in Evere en Sint-Gillis alvast Lijst van de Burgemeester. In Schaarbeek, Etterbeek, Vorst en Ukkel wordt het PS. In de andere gemeenten mikt de SP.A op de benaming PS-SP.A. Veel hangt af van wat het Brussels parlement beslist. Daar ligt een wetsvoorstel klaar dat na­tionale nummers toelaat voor lijs­ten met meer partijen. Normaal ge­zien moet dat voorstel tijdig aangeno­men geraken. In dat geval maakt PS-SP.A meer kans.

Een van de SP.A-slogans was: één stad, één visie. De gemeenten moeten meer samenwerken. 19 keer de stad, heet het nu. Als voorbeeld geeft ondervoorzitster Hannelore Goeman het kinderkunstenfestival SuperVlieg dat Willem Stevens (Sint-Gillis) en Jutta Buyse (Vorst) samen organiseren. En Jef Van Damme uit Molenbeek heeft met zijn project Samen naar school in de buurt als voorbeeld gediend voor onder meer Koekelberg en Anderlecht.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni