Frisbeeclub Mooncatchers: Met de maan in de hand

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
07/07/2012
De zomer levert een uitgebreid toernooiaanbod op in de frisbeewereld. De Mooncatchers zijn er traditiegetrouw vaste klant en hebben met hun knappe prestaties al een mooie reputatie opgebouwd.

"We hebben in twaalf jaar tijd tien Belgische titels binnengehaald in de zaal, buiten en op het strand," vertelt speler-administrator Pierre-Alain de Laminne de Bex (22). "Samen met het Gentse Gentle hebben we het mooiste palmares. En dat vooral dankzij onze jeugdwerking en de vele toernooien waaraan onze spelers deelnemen. Door tegen betere ploegen te spelen wórd je gewoon beter."

De jeugd van de Mooncatchers is een referentie in België en een van de steunpilaren van de club. "De gemiddelde leeftijd van onze leden, een zestigtal, is 25 jaar. Onze juniorensectie neemt daar met 25 spelers bijna de helft van in. Toch zijn heel wat van onze spelers al heel lang bij de club. Er heerst dan ook een sterke familiale sfeer. We kennen ook wel iets van feesten, al kun je het niet vergelijken met rugby- of hockeyclubs. Bij ons geen binge drinking (lacht). Maar het is wel altijd heel leuk bij ons, en dan zeker tijdens toernooien."

Ultimate Frisbee wordt met gemengde ploegen gespeeld, maar vrouwelijke spelers zijn bij de Mooncatchers op een hand te tellen. Nochtans zou de club graag meer dames aantrekken. "Dat is niet zo eenvoudig. Je hebt in Brussel bijvoorbeeld veel concurrentie van hockey. Nochtans is het echt de moeite waard. Frisbee staat open voor iedereen, voor alle leeftijden en wordt altijd gespeeld in een uitstekende sfeer en in een geest van fair play. Er zijn namelijk geen scheidsrechters. Daarbij kun je, zodra je de basistechniek onder de knie hebt, snel evolueren."

De Mooncatchers eindigden afgelopen seizoen tweede in de competitie en reizen deze zomer regelmatig naar het buitenland voor de een of andere competitie. In 2010 mochten ze zelfs naar het WK voor clubs. "Op die toernooien kennen ze ons wel. Zo zijn we dit jaar op het toernooi van Amsterdam, het grootste van Europa, negentiende geëindigd op een veertigtal ploegen. Vier jaar geleden waren we daar nog zesde. De belangrijkste afspraak is eind augustus, want dan zullen we ons op een kwalificatietoernooi proberen te plaatsen voor de Champions League."

Ultimate Frisbee stond vorige zomer even in de belangstelling toen de nationale ploeg in de gemengde divisie brons haalde op het Europees kampioenschap. Dat knappe resultaat is zeker geen uitzondering, want langzaam aan wordt het niveau opgekrikt.

"Onze resultaten gaan in stijgende lijn. Elk jaar ontstaat een nieuwe ploeg in België, dat wil toch iets zeggen. Maar er is zeker nog een lange weg te gaan. Zo is er nog geen enkel officieel frisbeeveld in België, al lukt het ook wel op de voetbalvelden, waar we nu op spelen. Maar subsidies en wat meer middelen zouden de sport zeker een boost geven. In Amerika heb je nu al een professionele liga waar op zeer hoog niveau wordt gespeeld. Langzaamaan waait dat over naar Europa. We willen zeker meegaan in die evolutie, maar het allerbelangrijkste is dat we plezier blijven hebben. Die fantastische clubgeest, die willen we behouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni