Boeren lozen 15.000 liter melk op Luxemburgplein

© brusselnieuws.be
26/11/2012
Om en bij de 800 tractoren zijn maandag Brussel binnengereden. Een grote groep verzamelde op het Luxembrugplein, bij het Europees parlement. Daar is 15.000 liter melk geloosd. Elf buslijnen van de MIVB zijn nog tot dinsdagavond omgeleid. Vier tunnels zijn gesloten richting centrum.

De ontevreden melkveehouders overgoten ook de politiemacht met melk. De ordetroepen antwoordden met traangas en matrak. Enkele banden werden in brand gestoken.

Volgens het organiserende European Milk Board Office zakten meer dan 2.000 melkproducenten uit vijftien Europese landen af naar Brussel. 800 tractoren zorgen op verschillende plaatsen voor verkeershinder.

Sinds zondag en nog tot dinsdag om 18 uur zijn elf buslijnen van de MIVB omgeleid. Het gaat vooral over bussen die het Luxemburgplein en/of het Schumanrondpunt aandoen. Meer details over de omleidingen van de lijnen 12, 21, 22, 27, 34, 38, 60, 64, 79, 80 en 95 vindt u op de website van de vervoersmaatschappij.

In de namiddag liet Mobiel Brussel weten dat de tunnels Reyers, Tervuren, Jubelpark en Wet gesloten zijn richting centrum. Eerder op de dag waren er her en der problemen op de invalswegen, vooral op de E40 vanuit Luik.

De melkboeren protesteren tegen de lage melkprijzen. Die liggen vaak lager dan de kosten die de boeren maken om melk te produceren.

Avondspits
De buitenlandse melkboeren blijven tot dinsdag in Brussel maar sommige Belgische deelnemers zullen maandag al in de namiddag en avond huiswaarts keren. Dat kan in de avondspits problemen veroorzaken voor het verkeer richting Leuven en diverse bestemmingen in Waals-Brabant.

Dinsdag na de middag loopt de betoging op haar einde. Dan zullen ook de buitenlandse manifestanten huiswaarts keren. De (vroege) avondspits van dinsdag kan dan hinder ondervinden.

Het verkeerscentrum vraagt automobilisten om maandag en dinsdag de verkeersinformatie en nieuwsberichtgeving te raadplegen alvorens ze zich in en rond Brussel op de weg begeven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni