Meise wil alleen Nederlands in de sportclubs

© brusselnieuws.be
18/08/2011
Sportclubs uit Meise van wie de trainers en bestuursleden geen Nederlands praten, dreigen hun subsidies te verliezen. Het gemeentebestuur is van plan om de taalvoorwaarde gekoppeld aan subsidies streng toe te passen.

Het gemeentebestuur had klachten gekregen van enkele ouders. "Aan het geven van gemeentelijke subsidies voor sportclubs zijn wel degelijk taalvoorwaarden gekoppeld", zegt schepen van Sport Wim Verbeke (CD&V). "Ik heb daarom vanuit het gemeentebestuur een brief laten schrijven om de clubs daar nogmaals op te wijzen. We gaan die tweejaarlijks versturen bij de aanvang van het sportseizoen. Zo willen we de sportclubs aanmoedigen om tijdens de trainingen en wedstrijden op een positieve manier met taal om te gaan."

De gemeente maakte ook een dvd waarin de clubs wordt uitgelegd hoe ze een opwarming, oefeningen en feedback kunnen geven in het Nederlands. De sportclubs kunnen die dvd ontlenen.

Subsidiereglement
In artikel 4 van het subsidiereglement voor sportclubs staat vermeld dat 'subsidiëring kan enkel toegestaan worden aan verenigingen met Nederlandstalige sportinitiatieven. De verenigingen dienen uitsluitend het Nederlands te gebruiken bij hun werking en organisaties. Alle documenten van de verenigingen dienen in het Nederlands aanwezig te zijn op de zetel. Het niet naleven van deze bepalingen zal een schrapping van de subsidie met zich meebrengen.'

"We hopen dat het niet tot een schrapping moet komen en dat iedereen de boodschap heeft begrepen," aldus Wim Verbeke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni