Mediathèque trekt weg uit Passage 44 en verkleint

EVC
© brusselnieuws.be
16/11/2012
De Mediatheek van de Franse Gemeenschap verhuist in september 2013 van de Passage 44 naar een kleiner lokaal in de Koningsstraat. Reden is het slinkend aantal klanten. Bovendien wil eigenaar Belfius de ruimte niet langer gratis ter beschikking stellen.

"Sinds 10 jaar daalt het aantal mensen dat cd's en dvd's komt uitlenen met 10 procent per jaar", zegt Pierre Hemptinne, directeur collectie van de vzw Médiathèque aan Le Soir. "We houden zelfs op termijn rekening met de stopzetting van deze activiteit."

De Mediatheek hoeft dus niet meer in zo'n grote ruimte te huizen als die in de Passage 44. De zichtbaarheid aan het uiterste einde van de winkelruimte Passage 44 is niet goed. Bovendien wil Belfius Real Estate, eigenaar van Passage 44, vanaf midden 2014 het pand niet langer gratis ter beschikking stellen van de Franse Gemeenschap. Dan loopt de sponsorovereenkomst immers af. 'Gratis' is met een korreltje zout te nemen, want de Mediatheek betaalt wel huurlasten.

Daarom plant de Mediatheek een verhuis in september 2013 naar een kleinere ruimte in de Koningsstraat, op 200 meter van het cultureel centrum Botanique. Waar precies, daar wil de Mediatheek nog niet over communiceren. Wel zegt de Pierre Hemptinne aan brusselnieuws.be dat het contract met de eigenaar van het pand al getekend is.

Ander consumentengedrag
Eenmaal verhuisd zal het aanbod aan cd's en dvd's in eerste instantie met ongeveer 30 tot 40 procent dalen. "Samen met de verandering van het consumentengedrag, verschuift ook onze werking", zegt Jean-Grégoire Muller, directeur van de Mediatheek van de Passage 44, aan brusselnieuws.be. "De Mediatheek zal bij voorbeeld applicaties voor smartphones en tablets ontwikkelen."

Muller zegt voorts dat de negentien werknemers van de Mediatheek in Passage 44 niet moeten vrezen voor hun job.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni