Mandaat Jozef De Witte (CGKR) nog niet verlengd

© brusselnieuws.be
04/01/2012
Het mandaat van Jozef De Witte als directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) is nog niet verlengd door de nieuwe regering. Het liep nochtans eind december af. "Een louter administratief probleem," zegt het Centrum zelf.

Joods Actueel maakte het nieuws bekend en gaat er daarbij van uit dat het mandaat van De Witte sowieso niet verlengd zal worden. Het magazine meent dat de kritiek op het CGKR de voorbije maanden daarvoor 'vermoedelijk' een rol heeft gespeeld. Zo werd een medewerkster zelf beschuldigd van anti-Joodse uitspraken.

Maar volgens Jozef De Witte zelf zijn er geen signalen dat zijn mandaat niet verlengd wordt. In 2004 volgde hij Johan Leman op aan het hoofd van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding. Volgens het Centrum zelf gaat het om een puur administratief probleem en heeft de raad van bestuur de regering voorgesteld het mandaat van De Witte voor zes jaar te verlengen.

N-VA: 'Nieuwe weg'
Onder de ontslagnemende regering-Leterme werd het mandaat van De Witte tot vier keer toe verlengd. Maar dat is in december niet gebeurd. Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. De komende dagen zijn er gesprekken met het Centrum gepland, klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Op haar kabinet luidt het dat de lange afwezigheid van een regering met volle bevoegdheid aan de basis ligt van het probleem.

Oppositiepartij N-VA liet bij monde van parlementslid Ben Weyts al weten te hopen dat het Centrum een nieuwe weg zal inslaan, "die meer aansluit bij de visie van Vlamingen op migratie en integratie". Het niet verlengen van het mandaat vindt hij wel "een zeer vreemde werkwijze en vooral een weinig menselijke aanpak."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni