© Uplace

Leuven tekent beroep aan tegen Uplace

© brusselnieuws.be
02/11/2011
De stad Leuven gaat in beroep tegen de bouwvergunning voor Uplace. Burgemeester Louis Tobback (SP.A) wil geen grootschalig shoppingcenter dicht bij zijn stad en vertrouwt erop dat Uplace er niet komt. "Projectontwikkelaar Verhaeghe grossiert in vernietigingen van de Raad van State," klinkt het.

Leuven is van plan om beroep aan te tekenen tegen de bouwvergunning. Hoewel het shoppingcenter in Machelen en niet in Leuven zou komen, zal Leuven er toch onder lijden," stelt burgemeester Tobback. "Uit vroegere studies is gebleken dat Uplace een zeer zware impact zal hebben op het centrum van Mechelen en Vilvoorde, en in mindere mate ook op dat van Leuven. Maar zelfs indien het project maar in mindere mate gevolgen heeft voor Leuven, toch is dat te veel."

Megaprojecten als Uplace maken steden kapot, meent Tobback. "Wie bij zijn verstand is, weet dat zo'n project in een straal van dertig kilometer gevolgen heeft," zegt de burgemeester op de VRT-radio. "Ze spreken over 8 miljoen klanten per jaar. Dat is zowat heel België dat een keer per jaar naar Uplace komt. Dan is de vraag: waarom moet je vier kilometer bijkomende file veroorzaken door een permanent autosalon of een Batibouw te creëren?"

Vernietigingen
Tobback wijst erop dat het niet de eerste keer zou zijn dat een project van projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, de initiatiefnemer van Uplace, op niets uitdraait. "Mijnheer Verhaeghe grossiert in vernietigingen door de Raad van State en dergelijke. Kijk maar naar de opeenvolgende virtuele stadions die hij voor Club Brugge zou bouwen, daar is hij ook al aan zijn derde vernietiging toe. Ik maak me dus niet te veel zorgen dat Uplace er in 2015 zal staan," aldus Tobback.

Eind oktober kende de Vlaamse regering een bouwvergunning toe voor Uplace. Zelfstandigenorganisatie Unizo, de Brusselse Raad voor Leefmilieu en de Vilvoordse oppositiepartij Groen! hadden eerder al kritiek op het project.

Uplace heeft een bouwvergunning, maar nog geen milieuvergunning. In september weigerde de provincie Vlaams-Brabant er een af te leveren. Maar Uplace ging in beroep bij de Vlaamse minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege (CD&V). Een uitspraak wordt begin volgend jaar verwacht.

Uplace

Winkel- en belevingscentrum Uplace werd in 2009 voor het eerst goedgekeurd door de toenmalige Vlaamse regering, maar verzandde daarna in een jarenlange procedureslag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie, Uplace

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni