Koningshuis heeft opnieuw geldige papieren

© brusselnieuws.be
11/09/2012
Na jaren hebben de leden van het Belgisch koningshuis opnieuw een wettige identiteitskaart.

Koning Albert, koningin Paola en koningin Fabiola hebben opnieuw geldige papieren, schrijft De Morgen. Ze gingen al een tijdje als sans-papiers door het leven sinds de invoering van een nieuw systeem voor identiteitskaarten.

Het was de gewoonte dat de koning en koningin drie verschillende versies van hun identiteitskaart hadden: eentje in het Nederlands, eentje in het Frans en eentje in het Duits, de drie landstalen. Sinds er beslist werd dat het rijksregisternummer verplicht moet worden afgedrukt op de identiteitskaarten, is dat rijksregisternummer vast verbonden met een kaartnummer, dat eveneens uniek is. Dat gaf problemen voor de koninklijke familie, eenzelfde rijksregisternummer kan niet verbonden worden met drie verschillende kaartnummers.

De residentie van Albert, Paola en Fabiola ligt in Laken, op het grondgebied van Brussel. Jarenlang heeft de stad Brussel samen met de Federale Overheidsdienst Binnenlandse zaken en een informaticabedrijf naar een oplossing gezocht. Ondertussen waren zelfs de oude "papieren" documenten van de koning en beide koninginnen niet meer geldig. Ook voor prins Filip en prinses Astrid was er een probleem. Zij wonen beiden in het Brussels gewest en kregen hun documenten gewoonlijk in het Frans en het Nederlands.

Technische oplossing
Vorig jaar werd een eerste voorstel van oplossing voorgesteld aan toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD), maar ze ging niet akkoord omdat ze de kostprijs van 200.000 euro te hoog vond.

Uiteindelijk is er nu een technische oplossing gevonden. Fabiola, Albert en Paola krijgen hun nieuwe elektronische kaarten voor het eind van de week, de families van Filip en van prinses Astrid waarschijnlijk voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor prins Laurent en zijn familie was er geen probleem: zij wonen in Tervuren en hun documenten zijn Nederlandstalig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni