Masterplan toiletten: van 200 naar 20

© brusselnieuws.be
25/01/2012
Brussels staatssecretaris voor Openbare Netheid Emir Kir (PS) wil dat er tegen 2015 20 nieuwe openbare toiletten komen in Brussel. “Een stap in de goede richting,” zegt parlementslid Annemie Maes (Groen), “maar ver van de 200 die Kir twee jaar geleden beloofde.”

In mei 2010 liet de staatssecretaris nog weten dat het doenbaar moest zijn om 200 extra openbare toiletten te plaatsen. Hij gaf Net Brussel daarop de opdracht om een masterplan te maken.

Dik anderhalf jaar later vroeg parlementslid Annemie Maes (Goren) zich af hoe het plan vorderde. Ze interpelleerde Kir er dinsdag over in de commissie Leefmilieu. "Kir heeft beloofd dat er tegen 2015 20 nieuwe openbare toiletten komen," zegt Maes aan brusselnieuws.be. "Het gaat om toiletten voor mannen en vrouwen met watervoorziening."

Waarom er plots sprake is van 20 in de plaats van 200 toiletten? "Dat heeft uitsluitend met financiering te maken," zegt Selin Salün, persverantwoordelijke van Kir. "Voor zo'n project is geld nodig en er was geen ruimte in het budget. De staatssecretaris laat nog onderzoeken hoe de toiletten gefinancierd zullen worden. Een mogelijke piste is dat het Gewest samenwerkt met een private partner, zoals in Parijs gebeurt."

De 20 nieuwe toiletten komen volgens Salun aan de drie grote treinstations, bij enkele metrostations als Rogier en Simonis en bij de Nieuwstraat. Er lopen nog een aantal studies over verschillende aspecten van de toiletten, bijvoorbeeld over de concrete inrichting. "We willen dat de toiletten gratis zijn, toegankelijk voor mannen en vrouwen en dat ze uitgerust zijn met een kraantje voor drinkbaar water."

'Wel 500 hondentoiletten'
Maes is blij met de nieuwe toiletten, maar heeft toch bedenkingen. "Armoedewerkers wijzen er op dat het Gewest 500 hondentoiletten plaatst, maar slechts geld kan vrijmaken voor 20 gewone openbare toiletten. Het Gewest is natuurlijk niet de enige uitbater van openbare toiletten in Brussel. Vervoersmaatschappij MIVB zou ook meer inspanningen kunnen doen. Die zou de toiletten in de (pre)metro gratis kunnen maken zodat iedereen er toegang tot heeft, en dat zeker in plaatsen waar veel wildgeplast wordt zoals in de buurt van de Nieuwstraat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni