Uitzetting Gesùklooster: overleg met Doulkeridis

LV
© brusselnieuws.be
31/10/2013

Vrijdagavond overlegt een delegatie van de bewoners van het Gesùklooster met staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo). Burgemeester Emir Kir (PS) had eerder de uitzetting bevolen voor 17 uur. De advocaat van de bezetters wil niet dat ze op straat worden gezet voor er een oplossing is.

Het voormalige klooster moet vrijdag tegen 17 uur ontruimd zijn en de eigenaar moet het pand ontoegankelijk maken. Dat staat in een politiebesluit ondertekend door Kir.

De burgemeester van Sint-Joost-ten-Node rechtvaardigt zijn besluit met verschillende rapporten van de brandweer en de hygiënische dienst van de gemeente. De verslagen geven aan dat het voormalige klooster niet geschikt is als woongelegenheid voor zoveel mensen. "De elektrische installaties zijn gevaarlijk, er zijn onvoldoende brandblussers, het afval hoopt zich op en er zitten ratten in het gebouw", klinkt het.

Bovendien is er sprake van een onveilige situatie, zowel voor de bezetters van het gebouw als voor de buurt. "Zwakkeren worden uitgebuit, er worden diefstallen gepleegd, er vinden afrekeningen plaats en mensen raken gewond na vechtpartijen." Verder noemt Kir druggebruik en prostitutie als problemen.

Het voormalige klooster wordt in principe omgebouwd tot een nieuw complex met een luxehotel en appartementen, maar dat project komt maar niet van de grond. In tussentijd kreeg een groep krakers een contract van tijdelijke bezetting.

'Crisissituatie is onhoudbaar geworden'
Het gebouw trok de laatste jaren daardoor uiteenlopende mensen aan, van activisten en daklozen, tot Roma en mensen zonder papieren. Tussen de verschillende groepen, goed voor in totaal naar schatting 200 bewoners, boterde het echter niet.

De gemeente probeerde eerder al orde op zaken te stellen in wat mogelijk het grootste gelegaliseerde kraakpand van Europa is, maar de situatie verbeterde telkens slechts tijdelijk. Recent gaf zelfs de Union des Locataires Marolliens, die het altijd opnam voor de krakers, aan dat de situatie oncontroleerbaar was geworden en dat de crisissituatie deze winter onhoudbaar zou worden.

Toch is de organisatie niet te spreken over de beslissing, die ze "onmenselijk" en "onredelijk" noemen. De advocaat van de bezetters hoopt nog uitstel te krijgen, al is het maar 24 uur. "We wachten al een week op overleg met staatssecretaris Doulkeridis en burgemeester Kir", klinkt het. Doulkeridis zal de bezetters uiteindelijk vrijdagavond ontmoeten.

Task force
Kir heeft dus niet gewacht op de vergadering om de uitzetting te eisen. "Het is gebleken dat een collectief beheer op deze schaal niet werkbaar is," concludeerde Kir in zijn mededeling. "Integendeel, dit draagt bij tot het verlies van structuur en zorgt voor nog meer kwetsbaarheid bij de bewoners."

Om te voorkomen dat de mensen op straat terecht komen, roept Kir alle betrokken instanties op om alternatieve woonplaatsen te zoeken. "De bewoners moeten geïdentificeerd worden en individuele begeleiding krijgen", zegt de burgemeester. "In samenwerking met het OCMW van Sint-Joost, Samusocial en Fedasil heeft de gemeente een task force opgericht voor de herhuisvesting van de bewoners. Er zal bijzondere aandacht gaan naar de gezinnen met kinderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni