Brussels Academy wil academische kennis delen met middenveld

Jelle Couder
© brusselnieuws.be
20/03/2013
Brussel barst van de kennis over de stad, maar ze geraakt vaak niet waar ze nodig is. Daarom begint sociaal geograaf Eric Corijn (VUB) de Brussels Academy: een school voor het middenveld, die de stad mee vorm moet geven. De recent gepensioneerde babyboomers van de Brusselse universiteiten leveren de grondstof.

H  et grote reservoir aan kennis dat in Brussel zit openbreken en verdelen onder hen die er nood aan hebben. Dat is de Brussels Academy, de open stadsuniversiteit van Corijn en collega's, in een notendop. Het initiatief situeert zich in het vorig jaar opgerichte Brussels Studies Institute dat de drie Brusselse universiteiten samenbrengt. Kennis is in Brussel een gefragmenteerd goed, meent de professor emeritus.

"Iedere instelling heeft zijn meet- en weetcel, maar er bestaat geen overkoepelend orgaan dat de informatie samenbrengt. Er is nochtans veel nood aan onderzoek vanuit de actoren die actief zijn in de culturele en maatschappelijke sector."

Dat onderzoek, en de kennis die daaruit voortkomt, wil de Academy leveren. "We richten ons tot allerlei groepen," zegt medewerker Geert Cochez. "Van bewonersgroepen over ambtenaren tot onderwijzers. Vele actoren in de stad hebben vanwege de hoge kostprijs ervan geen toegang tot wetenschappelijk onderzoek. Wij bieden een soort light consultancy aan, bijvoorbeeld wanneer een wijkcomité een diepgaande analyse van zijn buurt wil."

Babyboomer
Kennis staat centraal in onze maatschappij en onze economie, meent Corijn. "In het samenlevingsmodel van een kosmopolitische stad als Brussel wordt verwacht dat mensen zelf veel kennis vergaren. En dat ze ook kennis over elkaar verzamelen."

Corijn ziet echter een probleem: instituten die zich bezighouden met kennis worden steeds meer aan een marktlogica onderworpen. "De nadruk ligt op het produceren van wetenschappelijke artikels in tijdschriften. De samenleving heeft meer nood aan kennis, terwijl diegenen die deze kennis moeten leveren steeds meer onder tijdsdruk staan."

Een andere belangrijke factor in de totstandkoming van de Academy is de pensioengolf die de universitaire wereld momenteel overspoelt. Ook Corijn ging begin dit jaar op emeritaat. "Maar het is niet omdat je met pensioen gaat, dat je ineens onbruikbaar wordt," zegt hij.

Die twee elementen brachten Corijn en zijn collega's op het idee van de Brussels Academy als stadsuniversiteit. "Het moet een kennisproductiecentrum worden, maar eentje dat zich kan onttrekken aan de marktregels. Veel emeriti aan de universiteiten hebben een schat aan materiaal in hun computer zitten, die ze nog kunnen delen." Vrijblijvend mag de Academy niet worden. "Het moet meer zijn dan de zoveelste lezingenreeks," zegt Corijn. "We willen op een gestructureerde manier omgaan met kennis. Om samen Brussel te maken."

Stadscafé
De aftrap wordt gegeven in het Huis van Culturen in Sint-Jans-Molenbeek. Daar zullen tussen 26 april en 28 juni elke vrijdagnamiddag drie activiteiten plaatsvinden. Op het programma staan een stadscafé als informeel lunchmoment met de mensen van de Academy, een lessenreeks over stedelijke onderwerpen en een werksessie rond concrete stadsdossiers. Het aanbod moet in de toekomst evolueren naar een reeks lessen, seminaries, conferenties en vormingen op maat. Het lesmateriaal zal ook zoveel mogelijk via sociale media verspreid worden.

De Nacht van de Kennis, die in november vorig jaar voor de eerste keer werd gehouden, moet de hoogmis worden van de Academy. Op 22 november 2013 komt er alvast een nieuwe editie.

Op termijn moet er een structurele werking op poten worden gezet, met een vaste verblijfplaats. "Al kan die wisselen naargelang het onderwerp," zegt Cochez. Definitieve keuzes volgen pas in het najaar.

Meer informatie via deze link

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni